Scala: Venemaa võib tõendatud korruptsiooni korral MMist ilma jääda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) auditikomitee juht Domenico Scala.
Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) auditikomitee juht Domenico Scala. Foto: SCANPIX

Venemaa ja Katar võivad jääda ilma vastavalt 2018. ja 2022. aasta jalgpalli MM-finaalturniiri korraldusõigusest, kui leitakse tõendeid korruptsioonist kandideerimisprotsessis, ütles kõrge FIFA ametnik pühapäeval.

«Kui on olemas tõendid selle koha, et Katar ja Venemaa said MMi korraldusõiguse vaid tänu altkäemaksule, võib otsuseid oodata ees tühistamine,» ütles Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) auditikomitee juht Domenico Scala.

Scala lisas, et seni «ei ole selliseid tõendeid esitatud».

FIFA ametniku avaldus langeb ajale, mil süvenevad korruptsioonikahtlused organisatsiooni endise asepresidendi Jack Warneri suhtes.

Tegemist on mõne FIFA ametniku esimeste märkustega, milles mainitakse võimalust, et Katar ja Venemaa võivad MM-i korraldusõigusest ilma jääda.

FIFAt räsib korruptsiooniskandaal, mis on toonud kaasa president Sepp Blatteri otsuse tagasi astuda ning FIFA täitevkomitee liikme Chuck Blazeri ülestunnistuse altkäemaksu võtmises.

USA justiitsministeerium teatas mai lõpus, et on esitanud üheksale FIFA ametnikule ja viiele juhtivtöötajale süüdistused vandenõus ja korruptsioonis 24 aasta vältel.

Šveitsi võimud vahistasid seejärel USA palvel Zürichi lukshotellis seitse kõrget jalgpalliametnikku, seal hulgas kaks FIFA asepresidenti, keda kahtlustatakse miljonite dollarite ulatuses altkäemaksu võtmises. Kõiki ootab Ühendriikidele väljaandmine. Lisaks konfiskeeris Šveitsi politsei dokumente ja elektroonilisi andmeid.

Haarang viidi läbi osana käimasolevast uurimisest seoses väidetava rahapesu ja pettusega, mis puudutab jalgpalli 2018. ja 2022. aasta maailmameistrivõistluste korraldusõiguse andmist vastavalt Venemaale ja Katarile.

Blazer kinnitas, et tegutses koos teiste FIFA juhtivametnikega muu hulgas selle nimel, et saada altkäemaksu jalgpalli maailmameistrivõistluse korraldajamaa valimise eest aastatel 1998 ja 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles