Saksamaal sagenevad päikesepaneelide vargused

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikeseenergia farm Saksamaal Karlsruhe lähedal.
Päikeseenergia farm Saksamaal Karlsruhe lähedal. Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS

Alles kaks nädalat pärast pikanäpumeeste külaskäiku sai Matthias Kynast teada, et tema hallata olevast päikesepargist Arnsbergi lähistel on paneele pihta pandud. Nimelt saatsid matkasellid sõnumi, et aias on auk.

Minema oli veetud umbkaudu 250 päikesepaneeli, igaüks neist meeter lai ja kaks pikk ning kaaluga 30 kilo. Kahju tekitati 50 000 eurot pluss paigaldamiskulud. «Loomulikult oli selle taga rühmitus. Paneeli ju lihtsalt kaenla alla ei torka. See käis neil väga kähku,» ütles Kynast Financial Timesile.

Tänu kümme aastat makstud rikkalikele riiklikele toetustele on Saksamaa kujunenud maailma juhtivaks «päikesemaaks». Siiski on suurtel söe- ja gaasijaamadel päikesepaneelide eest üks suur eelis – neid ei saa üles kiskuda ja ära vedada.

Koos päikeseenergia populaarsusega on Saksamaal sagenenud nii paneelide, kaablite kui muundurite vargused. Paneele kaob ka eramajade katustelt, kuid peamine sihtmärk on ikkagi suured pargid, mis asuvad reeglina elurajoonidest eemal.

Organiseeritud rühmitused vuravad veoautodega kohale, teevad ööpimeduse katte all oma pahategusid ning kihutavad saagiga minema.

Saksa kriminaalpolitsei andmetel on suurim korraga tekitatud kahjusumma suisa 500 000 eurot.

Kuna päikeseenergia-toetusi on hakatud maksma ka Ida-Euroopas, pole probleeme varustuse sinna edasimüümisega. Ja vargaid on kohale sõitnud ka piiri tagant.

Päikesepaneelide pätsamisi on juba täheldatud ka Suurbritannias ja USAs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles