Soome keskpank: Soome ei jõua euroala majanduskasvule järele

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Liikanen
Erkki Liikanen Foto: Margus Ansu

Soome keskpanga täna avaldatud majandusprognoosi kohaselt kasvab Soome sisemajanduse kogutoodang (SKT) tänavu 0,2, järgmisel aastal 1,2 ning ülejärgmisel 1,3 protsenti. «Soome ei jõua ülejäänud euroala kasvukiirusele järele,» tõdeb pank.

Soome keskpanga täna avaldatud prognoosis tõdetakse, et majanduskasv on olnud aeglane nii eelmiste perioodidega kui ka teiste riikidega võrreldes. Viimastel aastatel on majanduskasvu pidurdanud lisaks rahvusvahelisele olukorrale ka sisemajanduslikud ja süsteemsed probleemid, nagu rahvastiku vananemine ja tootlikkuse väga aeglane kasv.

Soome eksport on kaotanud turuosa märkimisväärselt alates kõige hullemast majanduse kuhtumise aastast 2009. Konkurentsivõime on vähenenud samal ajal kui metsatööstus ning elektri- ja elektroonikatööstus on olnud kimpus tõsiste probleemidega. Soome Panga ennustuse kohaselt elavneb järgmistel aastatel eksport, kuid siiski jääb kaubavahetus defitsiitseks.

Struktuursetele probleemidele ei ole kiiret lahendust, märgib pank.

«Uute ekspordisektorite ja -ettevõtete sünd kadunud tootmiste asemele võtab aega. Mõistlik palgatõus küll peatab hinnakonkurentsivõime nõrgenemise, kuid kokkuvõttes toetab konkurentsivõime paranemist vähe. Tootlikkuse kasv jääb madalaks,» hindab Soome Pank.

Soome Panga ennustuse kohaselt on järgmistel aastatel sissetulekute kasv madal ning kodumajapidamiste ostujõu kasv tuleneb peamiselt mitte sissetulekute kasvust vaid inflatsioonist. Rahvastiku vananedes on ka pensionitulude kasv kodumajapidamistes ületanud palgatulude kasvu.

«Töötuse olukord eriti ei parane,» tõdeb pank. «Pikaajaline töötus kasvas majanduslanguse perioodil suureks. Tööta oleku pikenemine ähvardab halvendada tööturul osades regioonides ja sektorites ning lisada strukturaalset töötust. Ekspordipõhine kasv lisab tööhõivet varasemast vähesemal määral, sest eksport annab ka varasemast vähematele tööd.»

Soome keskpanga president Erkki Liikanen tõdes majandusprognoosiga üheaegselt avaldatud kolumnis Soome Panga kodulehel, et Soome ei saa praeguses olukorras enam põgeneda avaliku sektori reformide jätkamise eest.

«Struktuurseid muutusi on vaja, kuid kahjuks avaldub nende mõju avalikule sektorile alles mitme aasta pärast ning selle mõju ulatuse ennustamine on ebakindel,» kirjutas Liikanen. «Valitsuse plaanitavate reformide ulatus on põhjendatud. Keskne eesmärk on avaliku sektori võlgnevuse vähendamine.»

Reformimeetmed, mis viivad võlakoorma alanemisele tulevatel aastatel, ei kindlusta veel avaliku sektori pikaajalist kestlikkust, märkis Liikanen. Rahvastiku vananemine pingestab eelarvetasakaalu juba lähemal aastakümnel aina enam, mistõttu on panga presidendi sõnul vaja parlamendis arutlusele tulevat pensionisüsteemi muudatust toetada ka teiste reformimeetmetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles