Jõerüüt: Läti valimisliitudel on ajalooline šanss muutuda erakondadeks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Jõerüüt
Jaak Jõerüüt Foto: Raigo Pajula

Eesti suursaadik Lätis aastail 2006-2010 Jaak Jõerüüt leidis, et alanud parlamendiperioodi jooksul on esinduskokku jõudnud viiel valimisliidul ajalooline šanss muutuda normaalsete nimedega erakondadeks.

«Parteid on Lätis valimisliitude sees peidus, viie sissesaanu sees on kokku neid 17, aga osa neist polegi parteid, vaid on poliitilised rühmad või jõud,» selgitas Jõerüüt ETV saates «Välisilm».

«Aasta-poolteist tagasi pisikesed poliitilised krahvkonnad oma krahvidega hakkasid aru saama, et taoliselt edasi minnes nad enam ellu ei jää – praktiliselt kõik parteid virelesid allpool valimiskünnist,» rääkis endine suursaadik Lätis.

«Ka peaminister Valdis Dombrovskisel oli kevadel tõehetk, et kas saab kokku valimisliidu. See siiski saavutati, selles mõttes võiks see areng erakondade suunas nüüd edasi minna.»

Dombrovskise edu saladusena valimistel nimetas Jõerüüt tema viimase pooleteise aasta tegevust. «Rahvas tajub, et mees ei aja mitte oma asja, vaid riigi asja.»

«Dombrovskis peab kindlad eesmärgid võtma, kindlasti on üks neist kärped. Seis on muidugi raske, aga peaministriks saades oli tema seis veel raskem. Nüüd on tal rahva mandaat valusa kärpepoliitikaga edasi minna,» leidis Jõerüüt.

«Korruptsioon on Läti põhihädasid. Lätis võitleb sellega vastav ametkond, selle efektiivne juht Loskutovs kangutati neil valimistel kaotanud oligarhide poolt kolm aastat tagasi ametist lahti. Nüüd on ta valimised võitnud valimisliidu nimekirjas parlamendis sees ning üks uue valitsuse põhiliin saab kindlasti olema võitlus korruptsiooniga,» rääkis Jaak Jõerüüt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles