Prokurörid lõpetasid juurdluse Merkeli telefoni pealtkuulamise asjus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa föderaalprokurörid lõpetasid uurimise kantsler Angela Merkeli mobiiltelefoni väidetava pealtkuulamise suhtes, tunnistades suutmatust leida kohtukõlbulikke tõendeid.

Saksa prokurörid alustasid mullu juunis juurdlust Merkeli mobiilisuhtluse kohta andmete kogumise suhtes, mille pani väidetavalt toime USA riiklik julgeolekuagentuur (NSA).

Peaprokurör Harald Range andis detsembris mõista, et juurdlus ei edene ning puuduvad kohtuprotsessi võimaldavad tõendid.

Range kantselei teatas täna, et uurimine lõpetatakse. Prokuröridel ei ole originaaldokumenti, mis tõestaks väidetavat pealtkuulamist ning meedias avaldatud dokumendid ei ole kohtusse minekuks piisavad, sõnas ta.

«Peaprokurör lõpetas uurimise USA luureteenistuste väidetava nuhkimise suhtes kantsleri mobiiltelefoni järele, sest kahtlustust ei ole võimalik karistusseadustiku alusel õiguslikult kindlalt tõestada,» seisis prokuratuur avalduses.

Prokuröri sõnul ei ole nuhkimise kirjeldamiseks piisavad USA ametnike laialivalguvad avaldused riigi luureteenistuse võimaliku tegevuse koha kantsleri mobiilisuhtluse jälgimisel.

«Märkused, mida avalikkus tõlgendas süü üldise omaksvõtuna, ei vabasta (prokuröre) vettpidavate tõendite kogumise kohustusest kooskõlas karistusseadustikuga.» 

«Seni meedias avaldatud dokumendid, mis pärinevad Edward Snowdenilt, ei sisalda kindlaid õiguslikke tõendeid kantsleri mobiiltelefoni jälgimisest,» lisas prokuratuur.

Väited NSA tegevusest Merkeli telefoni pealtkuulamisel on kahjustanud USA ja Saksamaa suhteid.

Snowden tõi NSA jälgimis- ja pealtkuulamisprogrammid avalikkuse ette 2013. aastal.

Ta paljastas, et NSA nuhkis Saksa kodanike telefonisuhtluse metaandmete ja internetisuhtluse järele.

Meedia teatas 2013. aastal, et NSA sihtmärkide seas oli ka Merkeli mobiiltelefon, mida Washington näis hiljem kinnitavat väitega, et kantsleri mobiiltelefon ei ole enam sihtmärkide hulgas.

Merkel ütles toona Ühendriikidele, et «sõpradel ei sobi teineteise järele luurata».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles