Soul: Põhja-Korea taastab tuumarajatisi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yongbyoni tuumajaama jahutustorn, mille Põhja-Korea õhku laskis.
Yongbyoni tuumajaama jahutustorn, mille Põhja-Korea õhku laskis. Foto: SCANPIX

Korea Vabariigi teatel võib Korea RDV taastada oma tähtsaimat tuumareaktorit Yongbyoni jaamas, kuhu kuulus varem ka plutooniumi töötlemise tehas.

«Põhja-Korea taastab tuumarajatisi ja teeb Yongbyonis jätkuvalt hooldustöid,» kinnitas Lõuna-Korea kaitseministeeriumi esindaja Kim Tae-young eile parlamendisaadikutele. «Alustatud on uut ehitust ja käivad ulatuslikud kaevetööd,» lisas Kim uudisteagentuuri AFP vahendusel.

Lõuna-Korea välisministeeriumi teatel jälgivad nad arenguid tähelepanelikult. «Käib mingi tegevus, kuid meil pole mingit informatsiooni, milleks seda tehakse,» kommenteeris ministeeriumi pressiesindaja Kim Young-sun.

Kohalik uudisteleht Dong-A Ilbo tsiteeris aga anonüümse valitsusallika sõnu, kelle sõnul on kahe aasta eest lammutatud tuumakompleksi jahutustorni kõrvale rajatud kaks uut ehitist. Käimasolevaid ehitustöösid on kinnitanud ka USA Teaduse- ja Rahvusvahelise Julgeoleku Instituut (ISIS).

Yongbyoni reaktori töö peatati 2007. aastal. Kuuepoolsete kõneluste tulemusena oli riik nõus kõik tuumarajatised ka täielikult likvideerima, kuid loobus kokkulepetest ning viis 2009. aasta mais läbi tuumakatsetuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles