Maailma esimene siirdatud peenisega mees saab isaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Detsembris esimese inimesena eduka, ligi üheksa tundi kestnud peenisesiirdeoperatsiooni läbinud Lõuna-Aafrika mees on teda lõiganud kirurgide sõnul varsti isaks saamas.

Mehe tüdruksõber on neljandat kuud rase ja operatsiooni läbi viinud kirurgi Andre van der Merwe sõnul on see kindel märk sellest, et siirdatud organ töötab korralikult. «See oligi meie siht – et ta oleks suuteline seisma püsti, urineerima ja vahekorda astuma. Nii et tema jaoks on see teetähis,» rääkis arst BBC-le ja lisas, et tal on oma patsiendi üle ääretult hea meel.

21-aastane mees, kelle nime pole avalikustatud, kaotas oma peenise kolme aasta eest untsu läinud ümberlõikuse käigus. Protseduuri nähakse Lõuna-Aafrikas juba ajalooliselt meheks saamise juurde käiva initsiatsiooniriitusena. Samuti reklaamitakse ümberlõikust kui moodust vähendamaks HIVi nakatumise ohtu. Igal aastal pöörduvad tuhanded noored mehed isehakanud ravitsejate poole, et läbida ohtlik operatsioon.

Eksperdid usuvad, et nurjunud ümberlõikuste tagajärjel kaotab oma peenise igal aastal kuni 250 noormeest ja palju suurem arv mehi lõpetab sandistunud ihuliikmega. Süüdlasteks oskamatud ravitsejad, steriliseerimata tööriistad ja nakkused.

Ametnikud on avaldanud lootust, et tänavune äsja alanud ümberlõikuste hooaeg möödub ilma surmadeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles