Moskva on geisõbralikum linn, kui väljast paistab

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geiparaad Moskvas.
Geiparaad Moskvas. Foto: Reuters/ScanPix

Hoolimata Venemaal levinud homoseksuaalide vastastest meeleoludest ja ahistavast seadusandlusest pole pealinn Moskva omasooiharate suhtes sugugi nii vaenulik, kui väljastpoolt võib tunduda, kirjutab The Guardian.

«Moskva tõmbab ligi geimehi kõigist maapiirkondadest,» räägib pealinna vastavate ringkondadega hästi kursis olev Anton Krasovski. «Siin on rohkem homosid kui üskõik kus mujal Venemaal. Ja nad tahavad seda, mida kõik teisedki: kedagi, keda armastada.»

Kuigi linnas pole palju spetsiaalselt geidele suunatud asutusi, korraldavad paljud restoranid ja baarid neile eriõhtuid – näiteks kuulsad pühapäevased diskod Propaganda nime kandvas klubis. Sissepääsemisel polevat peamiseks takistuseks mitte eelarvamus ja vaen, vaid hoopis nägude kontroll: klient peab nägema välja «õige» või tundma õigeid inimesi.

«Nagu ma oleksin piisavalt vana, et teada,» vastab 22-aastane modell Tim küsimusele, kas elu-olu geina on Venemaa pealinnas viimase viie aasta jooksul raskemaks muutunud. «Aga ei, elu muutub paremaks. Muidugi olen ma kapist väljas, sest töötan moevallas – enamus inimestest minu kontoris on homod.  Aga teiste eest ma pean varjama.» Tim kannab oma randmel sinist riba, mis tähendab, et ta otsib kerget flirti. Baaris, mis kannab nime «Sanktsioon».

«Moskvas on nii palju lesbinaisi, me oleme tänapäeval kõikjal,» lausub 29-aastane Nastja Laut. «See on muutunud normaalseks. Muidugi on inimesi, kes ei mõista või kes on negatiivsed, aga enamusele on see okei. Minu pere ja sõbrad aktsepteerivad seda ja ma ei tunne kunagi, et oleksin ohus.»

Siiski jääb suur osa geiliikumisest veel põranda alla. «Paljud klubid näevad päevasel ajal välja nagu tavalised restoranid, inimesed käivad siin ärilõunaid söömas. Alles öösel muutuvad nad geiklubiks – isegi kohad elavad topeltelu,» lausub aktivist ja ajakirjanik Elena Kostjutšenko. Paljud aktiivsematest tegelastest on viimasel ajal ka välismaale emigreerunud.

Ometi rõhutab naine, et Moskvas ja Peterburis on kordi lihtsam olla kapist väljas kui väiksemates kohtades «Jah, võib tekkida raskusi ja peab olema ettevaatlik, kuid see pole võrreldav sellega, mis toimub mujal.»

Krasovski võrdleb geide elu Venemaal oma Ameerika saatusekaaslastega. «Meil ei ole nagu Ameerikas, et oh-oh, me oleme nii uhked. Moskvas me üritame rohkem lihtsalt oma elu elada.» Ta ei soovi liigset tähelepanu. «See paneb sind automaatselt toiduahela kõige alumisse otsa. Oled nagu immigrandist tööline omaenda riigis.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles