Soojenev kliima ajab jääkarud delfiinidega maiustama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Norra polaaruurijad avaldasid sel kuul artikli ja pildid sellest, kuidas jääkaru ründab ja sööb delfiini. Teadaolevalt oli 2014. aprillis jäädvustatud juhus esimene omataoline.

Toimuvat näinud Norra Polaarinstituudi teadur Jon Aars püstitas värskes erialaajakirja Polaaruuringud numbris hüpoteesi, mille järgi on menüümuutuse taga kliimasoojenemine: ilmastikuolude muutudes jõuab aina rohkem liike jääkarude põlise elualani ja sealtkaudu ka kiskjate toidulauale. Kui varem võis delfiine Arktika piirkonnas näha ainult suvekuudel, siis nüüd külastavad loomad põhjapoolust ka kevadel ja talvel.  

Teadlaste sõnul on jää märgatav taganemine ja kaks viimast pea jäävaba talve meelitanud delfiinid kaugemale põhja poole, kus nad jäid ilmselt äkiliselt saabunud jää vahele fjordidesse lõksu. Aars rääkis, et tema jäädvustatud jääkaru tabas delfiinid tõenäoliselt siis, kui nood pistsid oma pea jääaugust hingamiseks välja. «Isegi kui nad märkasid karu, polnud delfiinidel muud võimalust,» märkis teadlane.

Samas kinnitas norrakas, et karude toiduvalik pole mingi revolutsiooniline muutus. «Jääkaru puutub nüüd lihtsalt kokku liikidega, kellega polnud varem kontakti,» ütles ta.

Pärast mullust aprilli on satutud peale veel viiele sarnasele juhusele. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles