Üle 400 Nigeeria lapse on surnud pliimürgitusse

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike nigeerlane jalutamas mööda isetekkelisest kullakaevandusest.
Väike nigeerlane jalutamas mööda isetekkelisest kullakaevandusest. Foto: SCANPIX

Ebaseadusliku kullakaevandamise tõttu on Põhja-Nigeerias pliimürgitusse surnud üle 400 lapse, teatas täna abiorganisatsioon Piirideta Arstid (MSF).


Lapsed on surnud viimase kuue kuu jooksul mitmes Zamfara osariigi külas, kus kullakaevandusest välja voolav pliirikas heitvesi on jõudnud pinnasesse ja joogivette, vahendas MSFi teadet uudistevõrk AFP.

ÜRO esindaja Elisabeth Byrsi sõnul pelgavad paljud vanemad haigestunud lapsele abi otsida või ajavad pliimürgituse sümptomid segi malaariaga.

ÜRO teatel on rohkem kui 400 surma vaid jäämäe tipp ja saasteoht püsib. Kohalikud kardavad aga kaevata, hirmus, et valitsus keelab neil ebaseadusliku kaevandamise.

Nigeeria valitsuse peaepidemioloogi Henry Akpani sõnul rahvusvahelised organisatsioonid aga liialdavad. Samas ei pakkunud ta valitsuse poolset ohvrite numbrit.

Pliimürgituse sümptomid tekivad tavaliselt pikema aja jooksul, kui raskemetall koguneb organismi ning hakkab põhjustama valusid alakõhus, närvihäireid, kasvuraskusi ja lõpuks ka neerupuudulikkust. Enim ohustatud on lapsed, eriti kiiresti kasvavad alla viie aasta vanad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles