Jaapanis toimus meeleavaldus sõjaväe tugevdamise vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Tokios sõjaväe tugevdamise vastu
Meeleavaldus Tokios sõjaväe tugevdamise vastu Foto: SCANPIX

Tokyos toimus pühapäeval meeleavaldus Jaapani peaministri Shinzo Abe kava vastu tugevdada saareriigi sõjaväge ja selle rolli.

Protestiaktsioon korraldati parlamendihoone juures ajal, mil peaminister tahab vastuolulist seaduseelnõud parlamendis läbi suruda.

Jaapan ei saa enam taganeda oma kohustustest aidata tagada regiooni stabiilsust ning peab astuma välja USA julgeoleku hõlma alt, kommenteeris Abe ettepanekut.

Uus seadus võimaldaks Jaapani hea relvastuse ja väljaõppega üksustel astuda lahingusse oma liitlaste kaitseks, mis on Jaapani konstitutsioonis keelatud.

Pühapäevase meeleavalduse korraldajate sõnul oli kohal umbes 25 000 inimest, kes nõudsid Jaapani põhiseaduse patsifistlike sätete kaitsmist.

Uue eelnõu järgi võivad Jaapani sõdurid osaleda mittesõjalistel missioonidel ka näiteks ÜRO rahuvalvemissioonide raames.

Muudatused tühistaksid sõjaväele seatud geograafilised piirangud liitlasvägede toetamisel olukordades, mis ohustavad tõsiselt Jaapani julgeolekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles