USA tegi õhurünnaku Liibüa islamistide vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhurünnak
Õhurünnak Foto: SCANPIX

USA korraldas õhurünnaku terrorivõrgustikuga Al-Qaeda seotud Liibüa islamistide vastu, rünnaku sihtmärgiks oli kurikuulus terrorist Mokhtar Belmokhtar, teatas pühapäeval Ühendriikide kaitseministeerium.

Tegemist on esimese korraga pärast 2011. aastat, kui USA on teinud õhurünnaku Liibüas.

«Saan kinnitada, et läinud öise terrorismivastase rünnaku sihtmärk oli Mokhtar Belmokhtar,» ütles Ühendriikide kaitseministeeriumi pressiesindaja Steve Warren avalduses. «Õhurünnaku viis läbi USA lennuk. Me hindame operatsiooni tulemusi ning avaldame sobival ajal lisainformatsiooni,» sõnas ta.

Pentagon ei kinnitanud Belmokhtari surma.

Ühesilmne Belmokhtar oli 2013. aasta Alžeeria gaasitehase rünnaku väidetav planeerija. Rünnakus sai surma 38 peamiselt Lääne päritolu pantvangi.

Liibüa rahvusvaheliselt tunnustatud valitsuse andmetel sai Belmokhtar USA õhurünnakus surma.

«Ühendriikide sõjalennukite operatsiooni tagajärjel said surma Mokhtar Belmokhtar ja rühm liibüalasi, kes kuulusid riigi idaosas tegutsevasse terroriorganisatsiooni,» kirjutati Facebookis avaldatud teadaandes.

Peaminister Abdullah al-Thani avaldas Ühendriikide tegevusele toetust. Operatsioon oli «osa rahvusvahelisest abist, mida on terrorismivastases võitluses kaua palutud».

Liibüa uudisteagentuuri Lana teatel korraldati õhurünnak 160 kilomeetrit Benghazist lõunas Ajdabiyas asuvale farmile ajal, mil Belmokhtar pidas teiste äärmusrühmituste, seal hulgas Ansar al-Sharia'ga kohtumist.

Belmokhtari surmast on varemgi teatatud. Tšaadi armee teatas näiteks 2013. aastal mehe tapmisest, kuid kinnitust sellele ei leitud.

Ühendriikides on Belmokhtari vastu esitatud süüdistused terrorismis.

Liibüal on kaks valitsust ja kaks parlamenti alates 2014. aasta augustist, kui Tripoli hõivas islamirühmituste koalitsioon Fajr Libya (Liibüa Koidik) ning rahvusvaheliselt tunnustatud valitsus pages riigi idaossa.

Liibüas üritab kanda kinnitada sunniidi äärmusrühmitus Islamiriik (IS), mis on kuulutanud Liibüa Koidikule sõja. IS teatas eelmisel nädalal Sirte linna hõivamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles