Uurimisrobot Philae teatas, et on nüüd täiesti ärkvel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus Philaest komeedi 67P/Tšurjumov-Gerasimenko pinnal.
Kunstniku nägemus Philaest komeedi 67P/Tšurjumov-Gerasimenko pinnal. Foto: SCANPIX

Euroopa kosmoseagentuuri ESA uurimisrobot Philae võttis täna Maaga uuesti ühendust, esimese sõnumi saatis robot eile ligi seitse kuud pärast komeedile maandumist, teatas Prantsuse kosmoseagentuur CNES.

Philae taastas kontakti täna varahommikul ja on nüüd täiesti ärkvel, kinnitas CNES-i president Jean-Yves Le Gall telekanalile France 2.

Pärast pikka vaikust, mille põhjustas akude tühjenemine, saatis Philae üleeile õhtul koju esimese sõnumi.

Philae jõudis pärast kümme aastat kestnud lendu kosmosesondil Rosetta mullu novembris komeedile 67P/Tšurjumov-Gerasimenko. Roboti akud said paar päeva pärast maandumist tühjaks, sest ta maandus komeedi pimedale küljele, mis on päikesevalguse eest suuresti varjatud.

Maandumise järel töötasid roboti akud umbes 60 tundi, mis võimaldas saata Maale suures koguses andmeid. Komeet, millele Philae maandus, asub praegu Päikesest 215 miljoni ja Maalt 305 miljoni kilomeetri kaugusel ja liigub kiirusel 31,24 kilomeetrit sekundis. Komeet jõuab oma orbiidil Päiksele lähimasse punkti 13. augustil ning hakkab seejärel uuesti eemalduma.

Le Gall ütles täna, et komeet on praegu väga aktiivne ning paiskab gaasi- ja tolmupurskeid, millele me saame tänu Philaele kaasa elada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles