Ungaris otsitakse ökokatastroofis kadunuks jäänud inimesi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ökokatastroofis purunenud sild Lääne-Ungaris Kolontari külas.
Ökokatastroofis purunenud sild Lääne-Ungaris Kolontari külas. Foto: SCANPIX

Ungari spetsialistid püüavad panna piiri mürgise muda lekkimisele purunenud hoidlast, päästemeeskonnad otsivad üleujutatud küladest kadunuks jäänud inimesi.

Võimud kuulutasid ökokatastroofi tõttu eile välja hädaolukorra kolmes komitaadis, vahendas Reuters. Praeguste andmete järgi hukkus neli ja sai viga 120 inimest.

Kadunuks jäänud inimeste arv jääb erinevates meediaväljaannetes kolme ja kuue vahele.

Õnnetus riigi lääneosas asuvas Ajkai Timfoldgyar Zrt tehases juhtus esmaspäeval. Kemikaale tootva ettevõtte jäätmehoidlast valgus välja 1,1 miljonit kuupmeetrit punakat muda, mis on sööbiv, mürgine ja kergelt radioaktiivne.

BBC andmetel kulub ligi 40-ruutkilomeetrise territooriumi puhastamiseks vähemalt aasta. Töödele tehtavad kulutused võivad kerkida kümnete miljonite eurodeni.

Riikliku katastroofikeskuse (NDU) juht Gyorgy Bakondi rääkis täna telekanalile TV2 antud intervjuus, et praegu on kõige olulisemad kolm teemat. Esiteks tuleb parandada ära hoidla seina tekkinud lõhe. Teine oluline asi on majaseinte ja teede-tänavate puhastamine mürgisest mudast ning kolmandaks tõi ta välja veekogude kaitsmise, mis nõuab väga intensiivset sekkumist.

Esmaspäeval teatati, et katastroofis sai kannatada kolm küla. Eile teatas katastroofikeskus, et õnnetus avaldas mõju veel neljale külale.

Paljud inimesed kannatavad põletuste või silmade probleemide tõttu, mille põhjuseks on plii või muud sööbivad ained mudas.

Peaminister Victor Orban ütles eile õhtul, et õnnetuse põhjuseks võib olla inimlik eksitus, kuna viiteid looduslikele põhjustele pole.

Tehase omanikfirma MAL Zrt teates eile, et lähenevast katastroofist polnud jälgegi, kui mudahoidla tammi esmaspäeval kontrolliti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles