Hodorkovski: Venemaa konflikt Läänega on kunstlik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski.
Mihhail Hodorkovski. Foto: AFP/SCANPIX

Venemaa presidendi Vladimir Putini vastasseis lääneriikidega on kunstlik ja teenib vaid üht eesmärki – kaitsta riigi võimueliiti ja juhtida tähelepanu kõrvale korrumpeerunud süsteemilt, väidab endine oligarh ja poliitvang Mihhail Hodorkovski.

«Suhete jahenemise allikaks on see osa Vene eliidist, mis tahab võimust kinni hoida,» ütles Hodorkovski kolmapäeval Atlandi Nõukogu mõttekojas peetud konverentsil. «Nad vajavad meeleheitlikult vaenlasekuju, mis viiks elanikkonna tähelepanu eemale võimude korruptsioonilt ja ebaefektiivsuselt.»

Ta sõnas, et kuni Putin püsib võimul, pole võimalik mitte mingisugune lähenemine Lääne ja Venemaa vahel: kõik sõltub üheainsa mehe tujudest ja puudub igasugune seesmine poliitilise kontrolli mehhanism.

Pärimise peale, kas ta ei plaani kunagi ise presidendiks kandideerida, vastas Hodorkovski, et ta ei taha raisata aega küsimuste peale, millel puudub praegu praktiline väärtus. Kuid kunagine Venemaa rikkaim mees ütles, et varem või hiljem tuleb tema kodumaal võimuvahetus ja Lääs peaks olema valmis, et riik uuesti ülemaailmsesse süsteemi lõimida.

Hodorkovski hoiatas ka Ameerika Ühendriike relvaabi saatmise eest Ukrainasse ja rõhutas, et suure osa venemaalaste meelest on juba praegu tegu konfliktiga kahe suurriigi vahel. «Kui Ukrainale hakatakse relvi andma, siis see olukord süveneb veelgi,» sõnas dissident.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles