2010. aasta Sahharovi auhinnale on esitatud üheksa kandidaati

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlamendi plenaaristungite saal Strasbourgis.
Europarlamendi plenaaristungite saal Strasbourgis. Foto: SCANPIX

Täna tutvustati 2010. aasta Sahharovi nimelise mõttevabaduse auhinna üheksa kandidaati Euroopa Parlamendi välisasjade komisjoni, inimõiguste allkomitee ja arengukomitee ühisistungil.

Nendeks on kodanikeliikumine Access, Haytham al-Maleh, Iisraeli mittetulundusühing Breaking the Silence, Guillermo Farinas, Aminetu Haidar, Dawit Issak, Birtukan Mideksa, Isa Thadeus (Nguyen Van Ly) ning kristlik misjon Open Doors, vahendas europarlamendi pressiesindaja.

Euroopa Parlamendi poolt alates 1988. aastast välja antava Sahharovi auhinna pälvivad inimesed ja organisatsioonid, kes võitlevad õiguse eest mõelda vabalt, omada ja väljendada tõekspidamisi. Võitja saab auhinnaks 50 000 eurot.

Access on kodanikeliikumine, mille eesmärk on kaitsta digitaalset vabadust ning võimaldada vaatamata tsensuurile juurdepääsu informatsioonile. Access loodi 2009. aastal peale Iraani valimisi. Accessi esitas Euroopa demokraatide ja liberaalide liidu fraktsioon.

Haytham al-Maleh on tuntud Süüria inimõiguste jurist ning aktivist, kellele mõisteti 4. juulil 2010 kolmeaastane vanglakaristus «rahvustunnet nõrgestavate valede ning liialdustega uudiste» levitamise eest. Ta esitasid inimõiguste allkomisjoni esinaine Heidi Hautala ja veel 44 Euroopa Parlamendi liiget.

Iisraeli mittetulundusühing Breaking the Silence moodustati 2004. aastal Iisraeli kaitsejõudude sõdurite ja veteranide poolt, kes koguvad ja säilitavad tunnistusi nende armeeteenistusest läänekaldal, Gaza sektoris ja Ida-Jerusalemmas teise intifada ajal. Nende eesmärgiks on näidata Iisraeli avalikkusele okupatsiooni tegelikkust Iisraeli sõdurite silmade läbi ning kaasata debatti nii palestiina kui Iisraeli ühiskondi. MTÜ esitasid Roheliste/Euroopa Vabaliidu fraktsioon ning Euroopa Ühendatud Vasakpoolsete/Põhjamaade Roheliste Vasakpoolsete liitfraktsioon.

Guillermo Farinas on 48-aastane Kuuba psühholoogia doktor, sõltumatu ajakirjanik ja poliitiline dissident. Aastate jooksul on ta korraldanud 23 näljastreiki protestimaks Kuuba režiimi vastu. Farinase esitasid Euroopa Rahvapartei (kristlike demokraatide) fraktsioon, Euroopa Konservatiivide ja Reformistide fraktsioon ning veel 92 europarlamendi liiget.

Aminetu Haidar on Sahrawi inimõiguste aktivist ja Lääne-Sahara iseseisvuse eest võitleja. Vägivallata protestide ning näljastreikide läbiviimise tõttu Lääne-Sahara iseseisvuse toetamiseks, kutsutakse teda mõnikord Sahrawi Gandhiks. Haidari esitasid Euroopa Parlamendi liikmed Norbert Neuser, Willy Meyer, Raül Romeva i Rueda ja veel 40 parlamendiliiget.

Rootsi kodakondsusega Eritrea ajakirjanik Dawit Issak on tänaseks olnud poliitvangistuses 3299 päeva. Tema vangistus on möödunud väga karmides tingimustes ning Euroopa Parlament on korduvalt nõudnud tema kohest vabastamist. 2009. aastal oli ta Sahharovi auhinna kolme finalisti seas. Issaki esitasid Euroopa Parlamendi liikmed Olle Schmidt, Cecilia Wikström, Marit Paulsen, Lena Ek ja veel 37 parlamendiliiget.

Birtukan Mideksa on Etioopia poliitik ja endine kohtunik, opositsioonipartei Unity for Democracy and Justice juht. Birtukan Mideksa arreteeriti 28. detsembril 2008 ja talle määrati eluaegne vanglakaristus pärast seda, kui ta rääkis Rootsis ajakirjanikele opositsiooniliidrite vabastamisest tema koduriigis. Mideska on avalikult tunnistanud, et jätkab rahumeelset võitlust demokraatia, inimõiguste ning Etioopia õigusriigi eest. Mideksa esitas Sotsiaaldemokraatide ja demokraatide fraktsioon.

Isa Thadeus, Nguyen Van Ly on Vietnami Rooma-katoliku preester ja juhtiv inimõiguste aktivist, kes kasutab ainult vägivallata vastupanu meetodit kaitsmaks üldiseid inimõigusi. Inimväärikuse ja demokraatia kaitsmise pärast on ta oma elust veetnud üle 20 aasta vangistuses või koduarestis. Preestri esitas Euroopa Konservatiivide ja Reformistide fraktsioon.

Mittekonfessionaalne kristilik misjon Open Doors kaitseb religioosses vähemuses olevaid tagakiusatavaid kristlasi. Hetkel tegutseb organisatsioon rohkem kui 45 riigis. Organisatsiooni asutas hollandlane Anne van der Bijli 1995. aastal pärast kommunistlikus Poolas tagakiusatud kristlastega kohtumist. Misjoni esitas Euroopa Konservatiivide ja Reformistide fraktsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles