Juute ärritab natsivanuri leebe kohtlemine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erich Priebke SS-ohvitserina.
Erich Priebke SS-ohvitserina. Foto: wikimedia.org

Juudiorganisatsioonid väljendasid täna pahameelt uudise üle, et endisel SS-kaptenil, kes on Itaalias süüdi mõistetud 335 tsiviilisiku tapmises, on vaatamata koduarestile lubatud poes või kirikus käimiseks elupaigast lahkuda.

Erich Priebke advokaat avalikustas sel nädalal, et Itaalia kohus andis eelmisel aastal 97-aastasele sakslasele loa oma Rooma korterist, kus ta kannab eluaegset vabadusekaotust, «möödapääsmatute vajaduste» täitmiseks väljuda, vahendas AP.

Enne kodust lahkumist peab ta politseid teavitama ning advokaadi sõnul jälgitakse tema liikumist alati, ka kirikus.

Rooma juudi kogukonna liider Riccardo Pacifici palus aga kohtuotsusest teada saades Itaalia justiitsministril Priebkelt privileegid tagasi võtta ning lükata tagasi kõik katsed tema kinnipidamist leevendada.

«Inimsusevastastel kuritegudel ei ole aegumistähtaega,» ütles ta Corriere della Serale.

Holokausti üleelanute organisatsiooni esindaja Elan Steinberg ütles AP-le, et Itaalia kohtuotsus on riiklik häbiplekk.

Pärast sõda Argentinas elanud Priebke mõisteti 1997. aastal Itaalias süüdi natside okupatsiooni aegses Roomas toimunud massimõrva korraldamises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles