Poola minister: NATO kiirjõudude kasutamise üle otsustagu sõjaväelased

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Otsus kasutada NATO kiirreageerimisjõude (VJTF) hübriidohtude vastu peaks olema sõjaväelaste pädevuses, ütles Poola kaitseminister Tomasz Siemoniak neljapäeval.

Siemoniak külastas neljapäeval riigi lääneosas Żagańis VJTF-i esimest väliõppust Noble Jump.

«Noble Jumpi fookus on hübriidohtude vastasel võitlusel. Otsus kasutada seda sellisteks operatsioonideks peaks kuuluma sõjaväelastele,» lausus kaitseminister hiljem ühisel pressikonverentsil NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga.

Ta lisas, et Noble Jumpil tehakse meie silme ees ajalugu, sest sellega demonstreeritakse kiirreageerimisjõudude tegutsemist.

Siemoniaki sõnul annab VJTF-i sooritus põhjust optimismiks NATO 2016. aasta Varssavi tippkohtumise eel.

«Me näeme oma silmaga, kuidas NATO toimib ja kuidas Newporti tippkohtumise otsuseid ellu viiakse,» ütles Poola kaitseametkonna juht septembrikuisele NATO Walesi tippkohtumisele viidates.

Stoltenberg rõhutas, et Poola etendab NATO-s tähtsat rolli. «Õppus, mille tunnistajaks võisime täna olla, näitab, et me täidame eelmisel tippkohtumisel antud lubadusi,» sõnas peasekretär.

Norra ekspeaminister lisas, et talle on muljet avaldanud õppusel osalevate sõdurite professionaalsus ja koostegutsemisvõime.

Noble Jump on osa NATO õppusteseeriast Allied Shield. Noble Jumpil osaleb ligi 2100 sõdurit üheksast riigist - Belgiast, Tšehhist, Saksamaalt, Ungarist, Leedust, Hollandist, Norrast, Poolast ja USA-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles