Mikko: Venemaa peab oma väed Transnistriast välja viima

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on tehtud Transnistria iseseisvuspäeva paraadil.
Pilt on tehtud Transnistria iseseisvuspäeva paraadil. Foto: Reuters / Scanpix

Eestist valitud eurosaadiku Marianne Mikko arvates peaks Euroopa Liit nõudma Vene vägede väljaviimist Transnistriast.

Eile Brüsselis toimunud Euroopa Parlamendi väliskomisjoni istungil oli arutluse all Euroopa Liidu naabruspoliitika ida suunas, erilise tähelepanu all olid hiljutise Vene-Gruusia kriisi valguses riigid, mida konflikti tagajärjed enim mõjutada võivad, teatas Marianne Mikko assistent.

«Venemaa niinimetatud rahuvalvajad pidanuks ligi kümme aastat tagasi sõlmitud Istanbuli leppe kohaselt juba 2001. aastaks separatistlikust Transnistriast lahkuma,» ütles oma kõnes Moldova delegatsiooni juht Marianne Mikko.

Ta rõhutas, et Euroopa Liidu naabruspoliitika raames peab euroliit suhetes Moldovaga olema tunduvalt aktiivsem.

«Esiteks peab EL teravalt juhtima Venemaa tähelepanu faktile, et kohustus oma väed Moldovast välja viia on täitmata,» sõnas ta.

Teiseks soovitas ta Euroopa Komisjonil sõlmida Moldovaga liitumisleping, andmaks Chişinăule selge signaali võimalikust liitumisest liiduga tulevikus. Kolmandaks tuleks Mikko arvates kehtestada viisavabadus Moldova ning Euroopa Liidu vahel.

Euroopa Liidu naabruspoliitika raames tehtav koostöö idapoolsete riikidega peab olema eurosaadiku kinnitusel efektiivsem. «Gruusias toimunu valguses oleks naiivne arvata, et Venemaaga seotud küsimused lahenevad iseenesest,» toonitas Mikko oma sõnavõtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles