HRW: põgenikud on rännanud EL-i peamiselt neljast riigist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikelaagris elav noor Süüria kurd.
Põgenikelaagris elav noor Süüria kurd. Foto: SCANPIX

Suurem osa sel aastal Euroopa Liitu jõudnud sisserändajatest on pärit Afganistanist, Eritreast, Somaaliast ja Süüriast, kus inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch (HRW) andmetel on olukord kõige hullem.

Ülejäänud tulijad on Nigeeriast, Gambiast, Senegalist ja Malist, ütles HRW reedel EL-ile osaks saanud põgeniketulva käsitlevas raportis. Migrantide enamik tuleb elu ohtu seades üle Vahemere ja on sunnitud kasutama smugeldajate abi.

«Üle Vahemere tulijate enamik võtab tohutu riski, ja mitte sellepärast, et tahaks, vaid sellepärast, et on sunnitud,» ütles raporti koostaja Judith Sunderland.

Ta rõhutab, et EL-i prioriteet peaks olema inimelude säästmine ja põgenikele ohutu teekonna tagamine. Selleks tuleb kindlustada, et koostöös asukoha- ja transiitriikidega austataks inimõigusi.

Sel aastal on üle Vahemere EL-i tulnud 100 000 sisserändajat. Suurem osa neist on maabunud Itaalias, Kreekas või Maltal. Need riigid ootavad nüüd, et teised EL-i liikmesriigid nende koormat jagaksid.

Euroopa Liit kiitis reedel heaks plaani alustada järgmisel nädalal inimsmugeldajatevastase sõjalise operatsiooni esimest etappi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles