Teadlased hoiatavad massilise väljasuremise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Maailm on kuuenda massväljasuremise lävel, hoiatasid teadlased reedel – loomaliigid kaovad sada korda tavapärasest kiiremini ja inimesed võivad olla esimeste ohvrite seas.

Sellise kiirusega surid liigid välja viimati 66 miljonit aastat tagasi dinosauruste ajastul, ilmneb Stanfordi, Princetoni ja California Berkeley ülikooli teadlaste uuringust.

Arvutuste kohaselt on selgroogsete liikide väljasuremine viimase sajandi jooksul kiirenenud kuni 114-kordseks võrreldes sellega, mis see olnuks ilma inimtegevuseta.

Uuring nimetas arvutusi isegi konservatiivseteks ja murettekitava suundumuse peamiste põhjustena toodi välja kliima soojenemist, saastamist, massilist raiet.

Teadlaste hinnangul peaksid inimesed asuma tegudele. Erilist tähelepanu tuleks pöörata kliimasoojenemise pidurdamisele, ohustatud liikide kaitsele ja nende asualade säilitamisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles