Belgia taasavab Venemaa vahepeal arestitud diplomaatilised kontod

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Kremlile
Vaade Kremlile Foto: SCANPIX

Belgia taasavab vahepeal arestitud Venemaa diplomaatiliste esinduste kontod, teatas laupäeval välisminister Didier Reynders.

Välisministeeriumi teatel on leitud lahendus, mis võimaldab avada saatkondade tegevuseks vajalike kontode avamise. Ülejäänud varad vabastatakse pärast seda.

Belgia ja Prantsusmaa kohtuvõimud asusid neljapäeval kahes riigis asuvaid Vene varasid konfiskeerima. Selle õiguslikuks aluseks on Haagi arbitraažikohtu eelmisest aastast pärinev otsus rahuldada naftafirma Jukos endise omaniku Group Menatep Limited (GML) nõue Vene riigi vastu 50 miljardi dollari suuruses summas, mis tuli välja maksta 2015. aasta 15. jaanuariks.

Venemaa välisministeerium teatas, et peab Belgia ja Prantsusmaa võimude tegevust avalikult vaenulikuks.

Kohtu hinnangul sundis Kreml Jukose ülemäära kõrgete maksunõuetega pankrotti ja müüs seejärel kompanii varad riigiettevõtetele. GML-i tütarfirmad Hulley Enterprises ja Yukos Universal esitasid Venemaa vastu hagi juba 2005. aastal.

Algne kompensatsiooninõue oli üle 100 miljardi dollari, ent see langetati 50 miljardile, mis vastab Jukose väärtusele 2007. aastal, kui lõppes firma pankrotimenetlus.

Kohus leidis, et kuigi Venemaa ei ole allkirjastanud energiahartat, tuleb tal Jukose puhul ikkagi täita sellest tulenevaid nõudeid.

GML-i direktori Tim Osborne'i sõnul puudutab vara arestimine Venemaa pangaarveid ja kinnisvara.

Vene president Vladimir Putin lubas reedel kaitsta Vene huve õiguslike vahenditega. «Meie seisukoht on selge: Venemaa ei tunnista selle kohtu volitusi,» lisas ta Haagi alalisele arbitraažikohtule viidates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles