Ungari peatas tähtajatult ELi asüülireegli rakendamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illegaalsed piiriületajad Ungari-Serbia piiri läheduses
Illegaalsed piiriületajad Ungari-Serbia piiri läheduses Foto: SCANPIX

Ungari peatas määramata ajaks Euroopa Liidu asüülireegli rakendamise, mis kohustab migrandi varjupaigataotlust menetlema riiki, kuhu isik esimesena saabus, ütles valitsuse pressiesindaja teisipäeval.

«Paat on täis. Me kõik soovime üle-euroopalist lahendust, ent me peame kaitsma Ungari huve ja meie rahvast,» ütles Zoltán Kovács Austria meediale migranditulvale viidates.

Niinimetatud Dublin III reegli kohaselt on teistel riikidel õigus saata asüülitaotlejad tagasi riiki, kus nad EL-i sisenesid.

Budapesti teatel on Ungari ammendanud enda kasutuses olevad ressursid uute põgenike vastuvõtmiseks.

Euroopa Komisjoni pressiesindaja palus Ungaril reegli kehtimise peatamist selgitada. «Ungari on teavitanud liikmesriike tehnilisel tasandil, et peatamine on tingitud tehnilistest põhjustest ning võib kesta määramata aja,» ütles komisjoni pressiesindaja avalduses AFP-le.

«Kuna Dublini reeglid ei näe ette asüülitaotlejate vastuvõtmisest keeldumist riikide puhul, kuhu varjupaigataotlejad esimesena saabuvad, oleme palunud Ungarilt viivitamatult tehnilise probleemi olemuse ja ulatuse kohta selgitust,» sõnas ta.

Ungarisse on sel aastal saabunud ligi 60 000 migranti, enamik neist Serbia kaudu.

2014. aastal võttis Ungari vastu ühe inimese kohta rohkem põgenikke kui ükski teine Euroopa riik - kokku 43 000.

Ungari asub Euroopa passivaba liikumise Schengeni alas, mis tähendab, et ühte tsooni riiki saabunud migrandid võivad takistusteta teistesse riikidesse sõita.

Selle tulemusena üritavad paljud migrandid liikuda Ungarist edasi Austriasse ja Saksamaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles