Prantsuse meedia: USA kuulas pealt kolme Prantsuse presidenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult paremale: Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy ja François Hollande
Vasakult paremale: Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy ja François Hollande Foto: SCANPIX

USA kuulas kuue aasta jooksul pealt kolme viimast Prantsusmaa presidenti - Jacques Chiraci, Nicolas Sarkozy'd ja praegust riigipead François Hollande'i, teatas Prantsuse meedia teisipäeval WikiLeaksi dokumentidele viidates.

Pealtkuulamine leidis aset aastatel 2006-2012, teatasid Prantsuse ajaleht Libération ja veebikülg Mediapart, tsiteerides ülisalajaseks liigitatud dokumente, mille seas on viis pealtkuulatud telefonisuhtlusele tuginevat USA riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) raportit.

Kõige hiljutisem dokument pärineb 2012. aasta 22. maist, mil Hollande'i ametisseastumiseni jäi paar päeva. Dokumendist selgub, et Prantsuse presidendiks valitud sotsialistist poliitik kiitis heaks salakohtumiste pidamise Pariisis eesmärgiga arutada eurotsooni võlakriisi ja eriti Kreeka võimaliku eurotsoonist lahkumise tagajärgi.

Üks 2008. aastast pärinev dokument kandis pealkirja «Sarkozy näeb end ainsana, kes suudab lahendada maailma finantskriisi».

Prantsuse presidendi kantselei ja Washington keeldusid dokumente kommenteerimast. «Me vaatame, millega on tegemist,» ütles Hollande'i abi teisipäeval AFP-le.

USA kaitseministeeriumi pressiesindaja John Kirby ütles, et Pentagon ei kommenteeri lekitatud dokumentide autentsust ega sisu.

Chirac oli Prantsuse president aastail 1995-2007, Sarkozy aastail 2007-2012 ning Hollande alates 2012. aasta maist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles