USA ei kinnitanud ega kummutanud süüdistusi pealtkuulamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisministeeriumi pressiesindaja John Kirby.
USA välisministeeriumi pressiesindaja John Kirby. Foto: SCANPIX

USA keeldus kinnitamast või kummutamast meedia teateid, mille kohaselt kuulas riiklik julgeolekuagentuur (NSA) kuue aasta jooksul pealt kolme Prantsuse presidenti.

«Me ei kommenteeri konkreetseid luurealaseid süüdistusi,» teatas Ühendriikide rahvusliku julgeoleku nõukogu ajakirjanikele. «Üldise põhimõttena viime me välisluurealast jälgimistegevust läbi vaid konkreetse ja kinnitust leidnud rahvusliku julgeoleku eesmärgil.»

«See kehtib nii tavakodanike kui ka maailma liidrite kohta,» teatati avalduses, mille avalikustas ka USA luurekoordinaatori James Clapperi büroo.

USA kaitseministeeriumi pressiesindaja John Kirby ütles, et Pentagon ei kommenteeri lekitatud dokumentide autentsust ega sisu.

Pealtkuulamine leidis aset aastatel 2006-2012, teatasid Prantsuse ajaleht Libération ja veebikülg Mediapart, tsiteerides ülisalajaseks liigitatud dokumente, mille seas on viis pealtkuulatud telefonisuhtlusele tuginevat USA riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) raportit.

Chirac oli Prantsuse president aastail 1995-2007, Sarkozy aastail 2007-2012 ning Hollande alates 2012. aasta maist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles