Euroopa plaanib võitlust Vene propagandameediaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Russia Today(RT)logo
Russia Today(RT)logo Foto: SCANPIX

Brüsselis toimuval ülemkogul tuleb päevakorda ka Vene popagandameediaga võitlemise  vajadus ja selle teostamiseks planeeritavad sammud.

Kreml tahab, et tema poliitiline nägemus jõuaks ka lääne inimeseni, ning selle teostamiseks kulutatakse sadu miljoneid eurosid aastas. Putin on öelnud, et anglosaksi kultuurhegemoonia maailma infovoogude üle on vaja murda, selle eesmärgi teostamiseks on palgatud ka kuulsaid nimesid nagu legendaarne USA saatejuht Larry King ja maadlejataustaga poliitik Jesse Ventura.

Kuigi erinevad riigid üle kogu maailma sponsoreerivad endale maailmanägemuslikult sarnaseid meediakanaleid, on venelaste strateegia selles valdkonnas eriti agressiivne. Venemaa meediastrateegia fookuses tundub olevat Lääne-Euroopa ja USA puudustele viitamine.  Inglisekeelse kremlimeelse telekanali RT Twitter'i postitustes juhitakse tähelepanu rassismile USA-s, politsei korruptsioonile Ühendkuningriigs ja geipropagandale Rootsis- erinevatele allakäigu ilmingutele «pehkinud» läänemaailmas.  RT peatoimetaja Margarita Simonjan kirjutab oma blogis, et ta armastab  oma emamaad ja läänemaailm vajab ka alternatiivset vaatevinklit maailmas toimuva kohta.

Poola parlamendisaadiku Witold Waszcyzkowski sõnul on lääne vaatajal tihti raske aru saada, et neile pakutakse ühepoolset propagandat, sest uudiste edastajad «kõlavad nagu su naabrimees».

Sir Adam Thomson, mainekas Briti diplomaat ÜRO struktuurides, on avaldanud arvamust, et Vene meedia ülesandeks polegi niivõrd välisvaatajat veenda, kui teda pigem segadusse ajada. Tema sõnul tundub Kremli ülesandeks olevat inforuumi piisavalt häguseks muuta, et tõde oleks raskesti äratuntav.

Putin ütles eelmisel aastal RT Argentiina levisse jõudmise puhul, et erinevalt lääne meediakanalitest ei suru Vene meedia oma tõde teistele peale.  Täna Brüsselis kogunevad Euroopa Liidu liikmesriikide juhid on aga vastupidisel arvamusel ja arutama hakatakse Vene propaganda tõkestamise programmi.

Ka Ühendriikides arutatakse 20 miljoni dollari lisamisele Venemaa propagandaga võitlemiseks.  Juba 2013. eraldati USA riigieelarvest ligemale 290 miljonit dollarit meediakanalite Voice of America ja Radio Free Europe/Radio Liberty rahastamiseks.

Venemaa rahastab mitmeid vene rahvustest inimeste õigusi kaitsvaid MTÜsid, mille tegevus on enamasti propagandistlik. Samuti rahastatakse kremlimeelseid blogijaid, kes levitavad Putini režiimi poliitilisi seisukohti ja ründavaid igasuguseid kritiseerijaid.

Vene massimeedia peamised «ekspordiartiklid» on RT, uudisteagentuur RIA Novosti ja viimase Sputnik raadio ja veebileht. Vaatamata Venemaa keerulisele majanduslikule seisule kasvas rahastus neile meediakanalitele eelmise aastaga võrreldes üle 30 protsendi, ulatudes ligemale 290 miljoni dollari piirimaile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles