Tusk ELi Ülemkogul: solidaarsus ilma ohverduseta on puhas silmakirjalikkus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Tusk.
Donald Tusk. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Euroopa Liidu president Donald Tusk ütles neljapäeval Euroopa Ülemkogul, et blokis puudub kohustuslike põgenikekvootide küsimuses konsensus.

«Praeguse seisuga puudub liikmesriikide vahel konsensus kohustuslike migrandikvootide teemal,» ütles Tusk ELi tippkohtumist avades, kus migratsioon üks peamisi päevakorrapunkte.

Euroopa Ülemkogu eesistuja ütles, et kohustuslikkusest loobumise korral peavad kvoote vastustanud riigid esitama vabatahtlikud ettepanekud põgenike vastuvõtmiseks, mis oleksid realistlikud. «Vabatahtlik skeem ei saa olla ettekääne tegevusetuseks.»

«Ma mõistan neid, kes soovivad vabatahtlikku mehhanismi, ent nad kõlavad usutavalt vaid juhul, kui esitavad hiljemalt juuli lõpuks täpsed ja olulised (põgenike vastuvõtu - BNS) lubadused,» lausus ta.

Euroopa Komisjon on teinud ettepaneku juba Euroopasse saabunud 40 000 Süüria ja Eritrea põgeniku ümberjaotamiseks EL-i liikmesriikide vahel ning väljaspool Euroopat põgenikelaagrites elava 20 000 süürlase ümberasustamiseks.

«Solidaarsus ohverdusteta on puhas silmakirjalikkus. Me ei vaja tühje deklaratsioone solidaarsusest, vaid tegusid ja numbreid,» ütles Tusk.

Tema sõnul peab ebaseadusliku migratsiooni ohjeldamine olema EL-i prioriteet. «Ootan liidritelt täna tugevat sõnumit. Kõik, kes ei ole legitiimsed asüülitaotlejad, ei saa Euroopasse jäämise garantiid.»

AFP kätte jõudnud tippkohtumise avalduses ei mainita kohustuslikke kvoote, ent kutsutakse EL-i liidreid võtma vastu Euroopa Komisjoni ettepanekuid põgenike ümberasustamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles