EL jõudis illegaalsete immigrantide ja kvoodipagulaste paigutamise suhtes kokkuleppele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Immigrandid Itaalias Palermos
Immigrandid Itaalias Palermos Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu liikmesriigid jõudsid Brüsselis Euroopa Ülemkogul kümnete tuhandete Itaaliasse ja Kreekasse saabunud paadipõgenike paigutamise suhtes kokkuleppele.

Euroopa Liidu presidendi Donald Tuski sõnul jagatakse 40 000 immigranti kahe aasta jooksul ELi liikmesriikide vahel, edastab BBC.

«Jõudsime kokkuleppele, et kahe aasta jooksul paigutatakse 40 000 Kreekasse ja Itaaliasse saabunud immigranti teistesse ELi liikmesriikidesse. Riikide siseministrid peaksid vastava plaani esitama juuli lõpuks,» teatas Tusk.

Lisaks lepiti kokku 20 000 kvoodipagulase paigutamise suhtes, kellest enamik on põgenikelaagrites elavad süürlased.

Siiski ei jõutud kõnelustel kokkuleppele kohustuslike põgenikekvootide osas.

Enne Brüsseli kõnelusi kutsus Tusk ELi liikmesriike üles aitama igakülgselt kaasa  Vahemere illegaalsete immigrantide kriisi lahendamisele, kuna inimsumugeldajate tegevuse tõttu püüab aina enam isikuid Aafrikast Euroopasse jõuda.

ÜRO põgenikeagentuuri UNCHRi andmetel on sel aastal saabunud Kreekasse 63 000 ning Itaaliasse 62 000 paadipõgenikku. Lisaks saabus 10 000 põgenikku mais Ungari-Serbia piirile.

Põgenikekriisi taga on mitmed asjaolud, kuid kõige enam on selle teket mõjutanud Süürias käiv kodusõda. Süüria naaberriikidesse on põgenenud umbes kolm miljonit süürlast, kellest osa püüab pääseda Euroopasse.

Aafrika riikidest nagu Eritrea ja Somaalia põgenetakse vaesuse, vägivalla ja poliitilise kaose eest.

Itaalia peaminister Matteo Renzi kutsus teisi ELi liikmesriike aitama Itaaliat immigantideprobleemi lahendamisel efektiivsemalt ja olema solidaarne.  

Euroopa Ülemkogul Brüsselis arutatakse täna julgeoleku- ja kaitsepoliitika teemadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles