Venemaa plaanib sanktsioone laiendada šokolaadile ja lilledele

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu valitseb Venemaa šokolaaditurgu kõrge kvaliteedga šokolaad Belgiast, Prantsusmaalt ja Saksamaalt.
Praegu valitseb Venemaa šokolaaditurgu kõrge kvaliteedga šokolaad Belgiast, Prantsusmaalt ja Saksamaalt. Foto: MARTIN BUREAU / AFP

Venemaa pikendas esmaspäeval kuue kuu võrra sanktsioone Euroopa Liidu toodete impordile ning kaalub lillede, kalakonservide ja šokolaadi sisseveo keelamist.

Venemaa on juba kaua arutanud lillede importimist otse Ladina-Ameerikast, mitte Hollandist, vahendas Moskva kõneisikut Russia Today.

Holland ekspordib Venemaale suurtes kogustes lilli Euroopast ja Ladina-Ameerikast. Venemaa importis 2014. aastal 14 700 tonni lillesibulaid, juuri ja teisi lilletooteid väärtusega 38 miljonit dollarit. Sellele lisaks importis Venemaa 26 500 tonni teisi taimi, näiteks puid ja põõsaid väärtuses 58,3 miljonit dollarit.

Lõikelillede ja bukettide jaoks mõeldud õite tellimused olid veelgi suuremad – eelmisel aastal importis Venemaa neid 30 700 tonni väärtusega 225,4 miljonit eurot.

Vene ettevõtjad on palunud keelata ka Euroopa šokolaadi impordi. Venemaa tootjad tahavad üle võtta niši, kus valitseb praegu kõrge kvaliteediga Euroopa šokolaad Belgiast, Prantsusmaalt ja Saksamaalt. Prantsusmaa eksportis 2014. aastal 5600 tonni šokolaadi väärtusega 37,5 miljonit eurot. Samal ajal eksportis Belgia 47,3 miljoni euro väärtuses šokolaaditooteid. Venemaa põllumajandusministri sõnul pole Euroopa Liidu šokolaadi keelamist veel arutatud.

Venemaa vastusanktsioonid lääneriikidele keelavad üheksa miljardi euro väärtuses toidu importi USA-st, Euroopa Liidust, Austraaliast, Kanadast ja Norrast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles