ÜRO: Afganistani rekordiline oopiumisaak tõi turule odava heroiini

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moonipõld Kandahari provintsis
Moonipõld Kandahari provintsis Foto: SCANPIX

Oopiumi kasvatamine ja tootmine on tõusnud Afganistanis seninägematule tasemele, mis on toonud USA turule odavama heroiini, teatas täna ÜRO.

Moonipõllud võtsid 2014. aastal Afganistanis enda alla 224 000 hektarit maad, mis on seitsmeprotsendine suurenemine eelnenud aasta 209 000 hektariga võrreldes, ilmneb ÜRO uimasti- ja kuritegevusameti UNODC värskest aruandest.

Afganistan on maailma suurim oopiumitootja ja riigi toodangu juurdekasv avaldab otsest mõju maailma oopiumitootmisele. Kogu maailmas kasvatatakse praegu oopiumit 310 891 hektaril, nii suurt ala ei ole oopiumi all olnud 1930. aastate lõpust alates, seisab UNODC aastaraportis World Drugs.

Maailma opiaaditoodang suurenes kahe aasta jooksul kaks korda - 2012. aasta 3700 tonnilt 2014. aasta 7556 tonnini.

Afganistani arvele langeb sellest 85 protsenti.

Selle tulemusena on USA-s ja Suurbritannias näha heroiinituru laienemist, ütles UNODC teadusdirektor Angela Me.

«USA-s on kasvanud heroiiniga seotud surmade arv ja on märke suuremate koguste ja odavama heroiini kättesaadavusest. Sama käib Ühendkuningriigi kohta, kus heroiinisurmade arv on viimasel ajal tõusnud».

Kui seni olid USA narkosurmad seotud peamiselt retseptiopioidide väärtarvitamisega, siis viimastel aastatel on need välja vahetanud heroiin, ütles Me.

Kui 2012. aastal suri heroiini tarvitamise tulemusena 5925 ameeriklast, siis 2013. aastal oli nende arv 8257, mis on UNODC andmetel kümne aasta kõrgeim näitaja.

Maailmas kasutab opiaate nagu heroiin ja oopium umbes 32,4 miljonit inimest - 0,7 protsenti täiskasvanud elanikkonnast.

Maailma suurim opiaaditurg on endiselt Aasia, kus elab kaks kolmandikku kõigist kasutajaist, kuid kasvama on hakanud Hiina heroiinitarbijate arv

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles