Venemaa ähvardas suunata raketid Poolale ja Tšehhile

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huvilised uudistamas Moskvas Venemaa tanke ja rakette.
Huvilised uudistamas Moskvas Venemaa tanke ja rakette. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa kindrali kinnitusel võib Venemaa suunata oma raketid Kesk-Euroopa riikidele, kuhu rajatakse USA globaalse raketitõrjesüsteemi komponendid.


«Ma ei saa välistada, et mõned meie kontinentisisesed ballistilised raketid suunatakse Poolas ja Tšehhis asuvale raketikilbile ja muudele sarnastele sihtmärkidele, kui meie sõjaväelis-poliitiline juhtkond sellised otsused vastu võtab,» ütles Venemaa strateegiliste raketivägede juhataja kindral Nikolai Solovtsov Interfaxile.

Tema kinnitusel on Moskva selliste asjaolude korral kohustatud andma vastulöögi ja kasutama ennetavaid vahendeid Venemaa «tuumapotentsiaali devalveerumise» vastu.

Solovtsovi hinnangul ei ärrita Venemaad niivõrd raketikaitsekilbi osade paigutamine Kesk-Euroopasse, kui ameeriklaste projekti «läbipaistvuse puudumine». Siiski möönis kindral, et rakettidel on «teatud negatiivne mõju».

Vastavalt USAga sõlmitud kokkuleppele paigutatakse Poola pinnale kümme tõrjeraketti ja Tšehhi territooriumile rajatakse raketitõrjesüsteemi radar.

Venemaa kindralstaabi juhataja asetäitja Anatoli Nogovitsõn on varem Poolat ähvardanud ka sõjalise rünnakuga.

Venemaa on korduvalt andnud mõista, et kava rajada Ida-Euroopasse raketikaitsekilp halvendab piirkonna olukorda ja ohustab Venemaa julgeolekut. USA on sedalaadi väited tagasi lükanud ja kinnitanud, et raketikaitsekilbi abil soovitakse end kaitsta Iraani ja Põhja-Korea potentsiaalsete raketirünnakute vastu.

AFP teatel lisas Solovtsev, et aasta lõpuks on Venemaa kavandanud ka strateegilised raketikatsetused, mille kestel testitakse uusi RS-24-tüüpi rakette.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov sõidab aga visiidile Poolasse, kus kohtub riigi presidendi Lech Kaczynski ja teiste valitsuse liikmetega, et arutada Venemaa ning Euroopa Liidu suhteid, vahendas news.pl.

Poola välisminister Radoslaw Sikorski ja peaminister Donald Tusk soovivad kohtumisel arutada ka Moskva ning Varssavi vahel raketikaitsekilbi rajamise tõttu tekkinud pingeid ja olukorda Gruusias.

Tuski kinnitusel on Lavrovi visiit «samm õiges suunas», kuid tema hinnangul on Venemaa läbirääkimistel «keeruline partner».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles