Ülemkogul lendasid solvangud ja süüdistused

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reporterite fookuses on ülemkogul «plahvatanud» Itaalia peaminister Matteo Renzi.
Reporterite fookuses on ülemkogul «plahvatanud» Itaalia peaminister Matteo Renzi. Foto: Virginia Mayo/AP

Euroopa Komisjoni kava kehtestada liikmesriikidele põgenikekvoodid põhjustas äsjasel tippkohtumisel diplomaatilise sõnasõja.

Nagu kirjutab Financial Times, ei paistnud ebameeldivalt silma üksnes Itaalia peaminister Matteo Renzi oma märkusega Euroopast, «mille te endale võite jätta».

Pärast väsitavat arutelu tunnistas Prantsuse president Francois Hollande, et «teatud hetkedel valitsesid teatud pinged, mis on arusaadav.»

Plaani tagasilükkamine valitsusjuhtide poolt oli tagasilöök Euroopa Komisjoni presidendile Jean-Claude Junckerile, kes oli lootnud Euroopa Liidu migratsioonipoliitika radikaalselt ümber kujundada.

Otsustavat rolli Junckeri lahenduse lahjendamisel mängis Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk, kes kritiseeris riike, mis ei suuda saabujaid korrakohaselt registreerida – nimetamata nimepidi Itaaliat ja Kreekat.

«Ma olen veendunud, et migratsiooni vallas ei sünni solidaarsust enne, kui migrante hakatakse korralikult registreerima,» ütles Tusk.

Mõnede koosolekul viibinute sõnutsi läks Junckeri ja Tuski vahel raginaks. Kui Junckerilt selle kohta öisel pressikonverentsil aru päriti, palus too mitte uskuda inimesi, «kes lekitavad informatsiooni paralleelselt parasjagu toimuva koosolekuga.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles