Vene peaprokuratuur: Krimmi andmine Ukrainale oli ebaseaduslik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krimm
Krimm Foto: SCANPIX

Nõukogude Liidu ülemnõukogu ja Venemaa Nõukogude Föderatiivse Sotsialistliku Vabariigi (NFSV) ülemnõukogu 1954. aasta otsus anda Krimm Ukraina Nõukogude Sotsialistliku Vabariigi koosseisu oli vastuolus NSVL-i konstitutsiooniga, väitis Vene peaprokuratuur laupäeval.

«Vene NFSV ja NSVL-i ülemnõukogude presiidiumide otsus 1954. aastal viia Krimmi regioon Vene NFSV alluvusest Ukraina NSV alluvusse oli vastuolus nii Vene NFSV kui Nõukogude Liidu põhiseadusega,» ütles peaprokuratuur vastuseks erakonna Õiglane Venemaa liidri Sergei Mironovi ametlikule järelepärimisele.

Vene NFSV ülemnõukogu presiidiumil ei olnud volitusi kaaluda Venemaa koosseisu kuuluvate territooriumide andmist teistele nõukogude liiduvabariikidele, kuna Nõukogude Liidu konstitutsiooni kohaselt kuulus see kõrgeima valitsusorgani pädevusse, märkis peaprokuratuur.

Sevastopol jäi Vene NFSV jurisdiktsiooni alla ka pärast Krimmi saamist Ukraina osaks 1954. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles