Iisraeli merevägi hõivas Gaza blokaadi murda üritanud laeva

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaza sektorisse teel olevad aktivistid 2012. aastal Napoli sadamas.
Gaza sektorisse teel olevad aktivistid 2012. aastal Napoli sadamas. Foto: SCANPIX

Iisraeli mereväelased võtsid täna varahommikul oma kontrolli alla aktivistide laeva, mis püüdis Gaza sektori mereblokaadi murda, ning toimetavad selle Iisraeli sadamasse, teatasid juudiriigi relvajõud.

«Rahvusvahelisest õigusest lähtudes soovitas Iisraeli merevägi mitu korda laeval kurssi muuta,» ütles Iisraeli armee avalduses. «Pärast nende keeldumist läks merevägi laeva pardale ja otsis selle rahvusvahelistes vetes läbi, et takistada nende kavatsust murda Gaza sektori mereblokaadi.»

«Merevägi on teatanud, et jõu kasutamine ei olnud vajalik,» lisas armee avalduses. «Laeva eskorditakse praegu Ashdodi sadamasse ning ta peaks sinna jõudma 12-24 tunni jooksul.»

Armee kõneisik kinnitas AFP-le, et laev sõidab Rootsi lipu all ning kuulub neljast laevast koosnevasse konvoisse, mille pardal on Palestiina-meelsed aktivistid, nende seas iisraeli-araabia seadusandja Basel Ghattas, Tuneesia endine president Moncef Marzouki ning veel vähemalt üks Euroopa seadusandja. Ülejäänud kolme laeva kohta Iisraeli armee midagi ei öelnud.

«See laevastik ei ole midagi muud kui silmakirjalikkuse ja valede demonstratsioon, mis ainult aitab Hamasi terroriorganisatsiooni ning eirab kõiki õudusi meie regioonis,» ütles Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu esmaspäeval, avaldades tunnustust mereväe tegutsemisele.

«Merelt sisenemise takistamine toimus vastavalt rahvusvahelisele õigusele ning sai isegi toetuse ÜRO Julgeolekunõukogu komiteelt,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles