Meritokraatlik Liit ehk Hiina kompartei viimased päevad

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina president Xi Jinping kohtumas Hiina noorte pioneeridega.
Hiina president Xi Jinping kohtumas Hiina noorte pioneeridega. Foto: XINHUA/SIPA/XINHUA/SIPA

Hiina Kommunistlik Partei ei ole kommunistlik ega ka partei, väidab Financial Timesi veergudel Tsinghua ülikooli professor ja raamatu «Hiina mudel» autor Daniel Bell.

Esiteks kommunismist. Vähe on hiinlasi, kes usuksid, et kompartei kaotab turumajanduse ning alustab üleriigilist marssi kommunismi kõrgemate tippude suunas. Partei on küll «leninlik» selles mõttes, et asjade korraldus on vertikaalne ning võim riigiaparaadi üle absoluutne, kuid teisi tunnuseid – klassivõitlus kui ajaloo mootor, kommunismi-ideele pühendumine kodumaal, kapitalismi kukutamise katsete toetamine välismaal – ei ole.

Teiseks parteist. Hiina Kommunistlik Partei ei ole partei. Viimased kolm aastakümmet on organisatsioonis (taas)kehtestatud Hiina keisririigile omane meritokraatlik süsteem. Valitsusametnikke valitakse eksamite teel ning edutatakse seejärel vastavalt saavutustele alumistel redelipulkadel. Oma 86 miljoni liikmega on HKP pluralistlik organisatsioon, mis kaasab liidreid ühiskonna erinevatest sektoritest – sh pühendunud kapitaliste – ning üritab esindada kogu maad.

Kommunism on hiinlastele üldiselt vastumeelne. Marksismi ei usu isegi parteilased ning enamik üliõpilasi jälestab kohustuslikke marksismi loenguid.

Pekingi poliitilistes kuluaarides kõneldakse sageli sellest, et nimi tuleks ära vahetada. Hetkel tundub, et seda on takistanud harjumus ammutada ideoloogilist legitiimsust partei kommunistlikust ajaloost. Samuti on paljud revolutsioonikangelased veel elus ning Hiinas on tavaks vanemaid igati austada.

Professor Bell usub, et koos revolutsioonikangelastega lüüakse hingekella ka komparteile – mis jätkab valitsemist mingisuguse uue nime all nagu Hiina Meritokraatlik Liit vms.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles