Kohus: Holland Srebrenica massimõrva eest ei vastuta

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haagi sõjakuritegude kohus ICJ.
Haagi sõjakuritegude kohus ICJ. Foto: Reuters / Scanpix

ÜRO kõrgeim Rahvusvaheline Kohus (ICJ) lükkas tagasi Bosnia moslemite esitatud hagi, mille kohaselt jätsid ÜRO hollandlastest rahuvalvajad Srebrenica veretöös tsiviilisikud kaitseta.


Niinimetatud Haagi tribunal lükkas tagasi Srebrenica genotsiidis ellujäänud moslemite ja nende lähedaste kuus aastat tagasi esitatud hagi, mille kohaselt Hollandi rahusõduritest koosnenud pataljon Dutchbat ei suutnud kaitsta ÜRO poolt turvatsooniks kuulutatud Srebrenica ümbrust, vahendas AFP.

«Hagi lükati tagasi,» kinnitas kohtunik Hans Hofuis, kelle sõnul leidis ICJ, et Hollandi sõdurid tegutsesid ÜRO egiidi all, mistõttu ei kanna Holland toimunu eest vastutust.

«See tähendab, et riik [Holland] ei kanna vastutust ühegi Dutchbati seaduserikkumise ja eksimuse eest. Samuti ei lasu riigil vastutus relvajõudude liikmete ja valitsuse eksimuste eest,» seisis kohtu lõppavalduses.

1995. aastal vallutasid Bosnia serblased Srebrenica, mida valvas 450 Hollandi rahuvalvajat ning mõrvasid 8000 moslemi meest ja noorukit.

1999. aastal tunnistas toonane ÜRO peasekretär Kofi Annan, et Srebrenicas tehti arvestavaid vigu, kuid Hollandi sõjauuringute instituut leidis 2002. aastal, et Hollandi rahuvalvajad polnud toimunus süüdi, sest nad olid vähemuses ja halvasti varustatud ning neile oli antud käsk kaitsta vaid iseend. Siiski pani uuring osa süüd juhtunus Hollandi valitsusele.

ICJ on varem Srebrenica veretöö kuulutanud genotsiidiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles