USA allikas: tuumakõnelustel sündis kokkulepe ÜRO inspektsioonidest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisajakirjanik ühel vähestest visiitidest, mida Iraan oma tuumarajatistesse teha on lubanud.
Välisajakirjanik ühel vähestest visiitidest, mida Iraan oma tuumarajatistesse teha on lubanud. Foto: AFP / Scanpix

Iraani ja kuue suurriigi tuumakõnelustel Viinis on saavutatud kokkulepe süsteemis, mis annab ÜRO tuumaagentuurile ligipääsu kõigile Teherani kahtlastele tuumarajatistele, lausus kõrge USA ametnik esmaspäeval.

«Algpunkt ei ole nõudmine, et me peame pääsema ligi igale sõjalisele rajatisele, sest Ühendriigid ei lubaks kellelgi igale oma sõjalisele objektile pääseda, see pole sobiv,» lausus anonüümsust palunud ametnik.

«Ent kui IAEA leiab kokkuleppe raamistikus, et vajab põhjendatult ligipääsu, on meil paigas protsess selle juurdepääsu andmiseks,» lausus ametnik.

Tema sõnul on välja töötatud protsess, mis Ühendriikide hinnangul tagab Rahvusvahelisele Aatomienergiaagentuurile (IAEA) vajamineva ligipääsu.

Iraan peab nn P5+1 riikidega - USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Hiina, Venemaa, Saksamaa - kõnelusi oma vaidlusaluse tuumaprogrammi üle lõpliku kokkuleppe sõlmimiseks. Aprillil algul sõlmisid osapooled raamleppe.

Kokkuleppe tähtaeg on 30. juuni, ent USA teatas pühapäeval reedel Viinis alanud läbirääkimiste viimase vooru venimisest üle tähtaja. Ühendriikide teatel jäävad pärast 30. juunit kohale kõik osapooled.

Inspektorite ligipääs Iraani sõjalistele rajatistele on üks läbirääkimiste keerulisemaid teemasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles