Loe, kui palju Kreeka rahvusvahelistele kreeditoridele võlgu on

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ateena.
Ateena. Foto: SCANPIX

Kreeka, kes peab täna keskööks maksma Rahvusvahelisele Valuutafondile (IMF) 1,54 miljardit eurot, on rahvusvahelistele võlausaldajatele võlgu kokku 242,8 miljardit eurot, on välja arvutanud uudisteagentuur Reuters.

See summa sisaldab Euroopa Liidu ja IMF-i kaks päästepaketti, mille summa on 220 miljardi eurot ja millest osa on juba tagasi makstud. Lisaks on veel Kreeka valitsuse võlakirjad, mis on Euroopa Keskpanga ja eurotsooni rahvuslike keskpankade käes.

Euroopa Keskpanga käes on umbes 18 miljardi euro väärtuses Kreeka valitsuse võlakirju.

Erainvestorite käes on 38,7 miljardi euro väärtuses Kreeka valitsuse võlakirju. Mäletatavasti pidid erainvestorid 2012. aastal kandma 75 protsenti Kreeka võlakirjainvesteeringutest maha kandma, mis tähendas neile 107 miljardi euro suurust kaotust.

Kreeka valitsus on emiteerinud ka 15 miljardi euro eest lühiajalisi võlakirju, mida on ostnud peamiselt Kreeka pangad.

Eurotsooni riigid laenasid 2010. aastal Kreekale otse 52,9 miljardit eurot. 2012. aastal toimunud abipaketi raames on Ateena saanud seni 141,8 miljardit eurot, millele oleks lisandunud täna veel 1,8 miljardit, kui Kreeka oleks nõus olnud reformidega edasi minema.

IMF on Kreekale lubanud kokku 48,1 miljardit eurot, millest 16,3 miljardit tuleks veel saada 2016. märtsini.

Kreeka võla suurimad ekspositsioonid abiprogrammide käigus antud nii otseste laenude kui ka garantiide põhjal on Saksamaal 57,23 miljardit eurot, Prantsusmaal 42,98 miljardit ja Hispaanial 25,1 miljardit eurot.

Eestil on Kreekaga seotud kohustusi 570 miljoni euro mahus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles