Venemaa loob kaasmaalastega tegelemiseks eriameti

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väidetavalt on Moskva asunud usinamalt tegelema välismaal elavate rahvuskaaslastega.
Väidetavalt on Moskva asunud usinamalt tegelema välismaal elavate rahvuskaaslastega. Foto: Corbis/Scanpix

Läti venekeelse ajalehe Telegraf väitel luuakse Venemaal kaasmaalastega tegelemiseks eraldi amet, mille juhtkond olevat lähedalt seotud Putiniga.

Mitmete ümberkorralduste käigus peaks Venemaa välisministeeriumi alluvusse tekkima uus hiigelamet, mis hakkab tegelema SRÜ riikide ja välismaal elavate kaasmaalastega, kirjutab Läti venekeelne ajaleht Telegraf.

Uue organisatsiooni nimeks saab SRÜ-riikide, välismaal elavate kaasmaalaste ja rahvusvahelise humanitaarse koostöö riiklik amet. Seni nende teemadega tegelnud Roszarubežentsenter likvideeritakse.

Ekspertide hinnangul viitab toimuv asjaolule, et Moskva hakkab välismaal asuvatele venekeelsetele kogukondadele pöörama senisest suuremat tähelepanu.

«Tegemist on riikliku struktuuri optimeerimisega, kusjuures kaasmaalaste ja vene kultuuri toetamine jätkub täies mahus,» ütles väljaandele Riias asuva Venemaa suursaatkonna pressiesindaja Sergei Djatšenko.

Tema kinnitusel on vene kultuuri ja kaasmaalaste toetamine Venemaa välispoliitika üks põhisuundi.


Läti parlamendi saadiku Boriss Cilevicsi sõnul on Venemaa kaasmaalaste toetamise puhul siiani piirdunud retoorikaga, aga viimasel paaril kuul on märgata, et püütakse selles valdkonnas korda majja lüüa.

Saadiku sõnul järgib Venemaa kaasmaalasi toetades oma huve, kuid teeb seda täiesti seaduslikult. «Venemaa on korduvalt teatanud, et on huvitatud tugevatest kaasmaalaste kogukondadest,» sõnas ta ja lisas, et oluline on, et Läti ei vaataks seda kui oma tegevuse õõnestamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles