Ahtisaari: Soome väldib mitmes asjas vastutuse võtmist

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome endine president Martti Ahtisaari
Soome endine president Martti Ahtisaari Foto: AFP / Scanpix

Soome ekspresidendi Martti Ahtisaari arvates on Soome nii mõneski asjas nn vabareisija, kes väldib endale vastutuse võtmist - lisaks julgeolekupoliitikale ka arenguabi andmises, mis pole teiste Põhjamaade tasemel.


«Ega neid väga palju olegi, mis väidavad end kuuluvat lääne demokraatiate hulka, kuid ei kuulu kõikidesse organisatsioonidesse,» rääkis ta ajalehele Helsingin Sanomat antud intervjuus.

«Minu arvates puudutab see ka Rootsit. Ma ei näe mingit põhjust, miks me ei või sinna (NATOsse) minna - Norra on seal, samuti Taani ja Island,» sõnas ta.

Ahtisaari sõnul pole Venemaal tõenäoliselt midagi selle vastu, kui Soome peaks liituma NATOga.

«On raske ette kujutada, et Venemaal võiks olla midagi selle vastu, kuna sel moel pääseme ka soometumise juttudest maailmas,» rääkis ta.

Ekspresident sidus teema soometumise juttudega ja meenutas, et Vene ekspresident Boriss Jeltsin palus kunagi ammu isegi vabandust, sest Nõukogude Liit oli toppinud oma nina Soome siseasjadesse.

«Kui me soovime vabaneda minevikust nii, et Soomet enam ei nimetataks soometunuks, siis just sellal oleks Venemaal huvi aidata naabri ja sõbrana,» rääkis endine riigipea.

Ahtisaare nägemus ei lange kokku seniste arvamusavaldustega. Mitme avalikkuse ette jõudnud seisukoha järgi näitas Gruusia konflikt selgelt, et Venemaa ei vaata hästi NATO laienemisele lähipiirkonnas.

Ahtisaari on aastaid olnud seisukohal, et Soome peaks liituma alliansiga sarnaselt teiste demokraatlike lääneriikidega.

Gruusia konflikt ja Venemaa uus jõupoliitika ei anna tema sõnul põhjust muuta arvamust.

«Minu arvamus pole mitte mingil juhul muutunud, kuna küsimus pole päevapoliitikas, vaid põhimõtteline seisukoht, mis ei põhine sellel, nagu ähvardaks meid mingil viisil Venemaa. Pole mingit ohtu,» kinnitas ta.

Ahtisaari arvates peaks Soome võtma osa kõikidest ümarlaudade vestlustest ja organisatsioonidest, milles osalevad demokraatlikud läänemaad.

«NATO tegutseb vastavalt üksmeelsetele otsustele. Ükski riik pole seal jooksupoisiks,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles