Venemaa uurib, kas Hodorkovski tellis palgamõrva

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski
Mihhail Hodorkovski Foto: SCANPIX

Venemaal uuritakse, kas endine naftaärimees Mihhail Hodorkovski on seotud Siberi linnapea mõrvaga 1998. aastal.

Uurimiskomitee käivitas uue mõrvauuringu ning Hodorkovskit peetakse põhiliseks kahtlusaluseks, edastab YLE.

Välismaal elav Hodorkovski kahtlustab, et selle uurimise põhjuseks on temapoolne Venemaa vastu suunatud karm kriitika. Ta on soovitanud venelastel seada president Vladimir Putini võimulolek kahtluse alla ning toetanud Ukraina valitsust Ida-Ukraina kriisis.

Siberi Neftejuganski linnapea Vladimir Petuhhovi mõrva uuriv komitee kannab tulemustest ette otse president Putinile. Uurimiskomisjoni teatel on nad saanud uusi tõendeid 26. juunil 1998. aastal aset leidnud mõrva kohta.

Uurija Vladimir Markini sõnul oli Petuhhovi tapmise ajendiks see, et Hodorkovski naftafirma Jukos vältis maksude maksmist Neftejuganskile ning linnapea tahtis, et firma suhtes algatatakse kriminaaluurimine.

Moksva kohus mõistis  2007. aastal Petuhhovi mõrvas süüdi Jukose endise turvajuhi Aleksei Pitšugini, kes sai eluaegse vanglakaristuse.

«Uurimiskomitee andmetel võis naftafirma Jukos juht Mihhail Hodorkovski tellida Vladimir Petuhhovi mõrva ning saata korda veel sellega seotud kuritegusid,» teatas Markin.

Hodorkovski küsis Twitteris, et kas Venemaa otsus hakata vana juhtumit uuesti uurima on seotud Haagi kohtu otsusega.

Haagi  rahvusvaheline kriminaalkohus määras möödunud aastal, et Venemaa peab maksma Jukose aktsionäridele firma hävitamise eest 45 miljardit dollarit.

Vene kohus mõistis Hodorkovski 2003. aastal süüdi maksupettuses ja riigi vara riisumises ning ta saadeti pikaks ajaks trellide taha. Lääneriikide arvates oli tegemist riigipoolse poliitilise kättemaksuga, kuna Hodorkovski oli president Vladimir Putini poliitika karm kriitik.

Hodorkovski oli erinevates vanglates kümme aastat enne kui Putin talle 2013. aasta detsembris armu andis.

Endine suurärimees lahkus Venemaalt ja praegu elab ta Šveitsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles