Tuneeslased moodustasid inimkilbi, kaitsmaks turiste tulistaja eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulistamises hukkunute mälestuspaik Tuneesias Sousse´is Imperial Marhaba hotelli rannal
Tulistamises hukkunute mälestuspaik Tuneesias Sousse´is Imperial Marhaba hotelli rannal Foto: SCANPIX

Tuneesia kuurortlinnas Sousse´is leidis möödunud reedel Imperial Marhaba hotelli alal aset tulistamine, milles kaotas elu 38 inimest, kellest enamik olid britid.

Tulistamisintsidendis ellu jäänud britid ülistasid tuneeslasi, kes moodustasid inimkilbi, et neid kaitsta, edastab independent.co.uk.

Uudistekanal Sky News näitas amatöörvideot, millel on näha islamist Seifeddine Rezguid Kalašnikovi relvaga enne kui ta tulistama hakkas.

Juhtumi tunnistajaks olnud turistide sõnul oli tulistaja lähedal üheksa isikut, kes oleks saanud Rezguid takistada ja talt relva ära võtta, kuid nad ei teinud seda.

Tulistamispaiga Imperial Marhaba hotelli kõrval asuvas hotellis olnud inglase John Yeomani sõnul said hotellitöötajad aru, et tegemist on ohuolukorraga ning moodustasid inimkilbi.

Kui Yeoman ja ta abikaasa tagasi koju Ühendkuningriiki Manchesteri lendasid, kohtusid nad isikuga, kes oli tulistamise ajal rannas.

See mees ja ta elukaaslane olid rannal kui saabus nende hotelli mänedžer, kes ütles, et nad rannast kiiresti ära jookseksid.

«Hotelli ette oli moodustatud hotelli töötajatest inimkett, kaitsmaks puhkajaid. Töötajad sõnasid tulistajale, et tal tuleb neist läbi murda ning nad on moslemid. Nad moodustasid inimbarrikaadi ehk tulistaja oleks pidanud turistideni pääsemiseks oma kaasmaalased ja usuvennad maha laskma,» selgitas Yeoman.

Yeomani abikaasa lisas, et hotelli töötajad näitasid üles julgust ja vaprus ning tema usk inimkonna headusse kasvas. Juhtum kinnitas ka seda, et mitte kõik moslemid ei ole vägivaldsed ekstremistid.

«Maailmas levib arusaam, et kõik moslemid on äärmuslased. Oleme neile kangelastele väga tänulikud, sest nad päästsid paljude elu,» nentis inglanna.

Rünnak Sousse´is mõjub Tuneesia turismile halvasti, kuna paljud puhkajad katkestasid puhkuse ja lendasid tagasi kodumaale ning suur osa Tuneesia puhkust plaaninutest on sellest loobunud.

Tuneesia jaoks on turism eluliselt tähtis, kuna tegemist on riigi ühe suurema majandusharuga.

Tulistaja Seifeddine Rezgui postitas enne rünnakut video, milles teatab, et on äärmusgrupeeringu Islamiriik toetaja. Ta valis tulistamispaiga hoolega, teades, et hotellialal ja rannas on enamik välismaalasi.

Juhtumi tunnistajateks olnud hotellitöötajate kinnitusel ei sihtinud Rezgui kaasmaalasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles