Solana: vaatlejad peaksid pääsema igale poole

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene rahuvalvaja vaatluspostil Karaletis Gori linna lähedal.
Vene rahuvalvaja vaatluspostil Karaletis Gori linna lähedal. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liit tahab oma vaatlejatele Gruusias õigust liikuda ükskõik kuhu, ehkki Moskva on vastu nende sisenemisele separatistide aladele Abhaasias ja Lõuna-Osseetias.

ELi välis- ja julgeolekupoliitika juhi Javier Solana sõnul paigutatakse vaatlusmissioon positsioonidele selles vaimus, et see võib paigutuda igale poole, sealhulgas ka mässulistesse piirkondadesse, mida Vene Föderatsioon tunnustas iseseisvate vabariikidena, vahendas AFP.

Euroopa Parlamendis esinenud Solana märkis siiski, et esialgu läheb ELi missioon Gruusiasse vastavalt «esmaspäeval alla kirjutatud kokkulepetele».

Solana  tunnistas, et siis ei arutatud seda, kas vaatlejad pääsevad ka mässuliste aladele. Küll näeb kokkulepe aga ette oktoobri alguseks kuni 200 vaatleja saatmist Gruusia nö vaidlustamata aladele, kust Vene väed peavad kümme päeva hiljem välja tõmbuma.

Moskva kavatseb lähiajal viia separatistlikesse piirkondadesse oma regulaarväed. Vene välisminister Sergei Lavrov rõhutas täna, et rahvusvahelisi vaatlejaid lubatakse vaid nende alade ümber ja mitte sisse.

Paljude analüütikute sõnul on asjaolu, et eurooplaste meeskonna tegutsemisruum pole dokumendis täpselt paika pandud, Sarkozy sobitatud kokkuleppe kõige suurem nõrkus, mistõttu võib euroblokile süüks panna isegi Venemaa haarde tugevdamist Abhaasias ja Lõuna-Osseetias.

Solana sõnul pole aga muutunud kahe teise rahvusvahelise operatsiooni mandaat Gruusias. ÜRO missiooni Abhaasias soovitakse samas laiendada ka Lõuna-Osseetiasse, ent selle saavutamine on Solana sõnul «komplitseeritud», sest Venemaal on vetoõigus ÜRO Julgeolekunõukogus.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles