Nimekiri: Maailmakuulsaid pagulasi läbi aegade

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Füüsik Albert Einstein
Füüsik Albert Einstein Foto: SCANPIX

Erinevad konfliktid ja tagakiusamised maailma ajaloo vältel on loonud lugematuid pagulasi, paljud neist on jätnud ka jälje kirjandusse, teadusesse, religiooni, muusikasse, filmiajaloosse ja  muudessegi kultuurivaldkondadesse. Siia nimekirja on koondatud 15 maailmakuulsust, kes on oma elu jooksul pagulasstaatuses olnud.

Albert Einstein

Relatiivsusteooria autor ja ilmselt 20. sajandi tuntuim teadlane kasvas üles Münchenis, õppis Šveitsis, kuid pidi 1932. aastal natsionaalsotsialistlike ilmingute levides oma juudi juurtest tulenevate ebamugavuste tõttu Saksamaalt Ameerikasse pagema, asudes õpetama Princeton'i ülikooli.

Kuulus teadlane Albert Einstein
Kuulus teadlane Albert Einstein Foto: SCANPIX

Aristotélis Onásis

20. sajandi kuulsaim reeder, kellele kuulus 1950. aastatel üle 900 aluse. Kõmulise eraeluga ärimagnaadi kreeka päritolu pere põgenes Smürnast( tänapäeva Izmir) pärast linna rüüstamist türklaste poolt 1922. aastal .

Laevandusmagnaat Aristotélis Onásis 1968. aastal.
Laevandusmagnaat Aristotélis Onásis 1968. aastal. Foto: Personalities/©2000 Credit:Topham Picturepoint

Max Born

Tänapäeva füüsikaharudele  üheks alussambaks oleva kvantmehhaanika esimesi pioneere, kaotas 1935. aastal Natsi-Saksamaal oma juudi päritolu tõttu kodakondsuse. Põgusalt Moskvasse elama minekut kaalunud teadlane migreerus aga Ühendkuningriiki, kus ta sai kodakondsuse 31. augustil 1939, päev enne Teise Maailmasõja algust.

Füüsik Max Born
Füüsik Max Born Foto: Fred Stein/picture alliance / Fred Stein

Vladimir Nabokov

Mainekas kosmopoliitse mentaliteediga Vene aadliperest pärit mitmekeelne kirjanik ning liblikauurija pages perega Vene kodusõja eest Inglismaale, viisteist aastat Berliinis elanud mees põgenes  perega Prantusmaale ja sealt edasi Ameerika Ühendriikidesse.

«Lolita» autor Vladimir Nabokov
«Lolita» autor Vladimir Nabokov Foto: Fred Stein / picture alliance / Fred Stein

Nawal El Saadawi

Egiptuses arstina tegutsenud feministlik kirjanik langes esimeste tagakiusamiste ohvriks juba Anwar Sadat'i valitsuse ajal 1981. aastal, ajavahemikus 1991-1996 elas islamistide poolt korduvalt surmaga ähvardatud kirjanik Ühendriikides.

Nawal El Saadawi
Nawal El Saadawi Foto: PAUL HANSEN / DN / SCANPIX/DN

Thomas Mann

Lübeckis mainekasse perekonda sündinud kirjanik lahkus 1933. aastal Saksamaalt, USA kodakondsuse saanud tuntud natsismikriitik veetis oma elu viimased aastad Šveitsis.

«Surm Veneetsias» ja «Võlumägi» autor Thomas Mann
«Surm Veneetsias» ja «Võlumägi» autor Thomas Mann Foto: Dr. Ruth Gross Abraham Pisarek/picture-alliance/ dpa

Victor Hugo

Prantsusmaa üks kuulsamaid romantismiajastu kirjamehi ning "Hüljatud" ja "Jumalaema kirik Pariisis" autor  oli peale oma kirjandusliku tegevuse tuntud ka sotsiaalse aktiivsuse poolest ja pidi oma poliitiliste vaadete tõttu Prantsusmaalt mitu korda lahkuma.

Victor-Marie Hugo, pildistatud aastal 1876
Victor-Marie Hugo, pildistatud aastal 1876 Foto: Etienne Carjat

Ismail Kadare

Albaania novellikirjanik ja poeet ei ole kunagi ennast dissidendiks pidanud, kuid kommunistliku tsensuuriga pahuksisse minemine pole loomeinimesele raske ning 1990. aastal taotles ta Prantsusmaalt poliitilist asüüli. Sellest ajast alates elab kirjanik Prantsusmaa ja Albaania vahel.

Pariisis elav albaania kirjanik Ismail Kadare
Pariisis elav albaania kirjanik Ismail Kadare Foto: PORGES Dan/PORGES Dan/ArenaPAL

Madeleine Korbel Albright

Bill Clintoni valitsuse ajal 1997-2001 esimese naisena USA riigisekretäri ametit pidanud poliitik on pärit Tšehhoslovakkia assimileerunud juudi juurtega diplomaadi perekonnast, 1948. aastal põgenesid 11-aastane Madeleine ja tema vanemad kommunismi eest Ühendriikidesse.

Endine USA riigisekretär Madeleine Korbel Albright
Endine USA riigisekretär Madeleine Korbel Albright Foto: AFP / Scanpix

Sigmund Freud

Viinis tegutsenud Austria psühhiaater ja psühhoanalüüsi rajaja, kelle pitserit kannab suurem osa 20. sajandi populaarkultuurist, põgenes Inglismaale ja suri seal aasta pärast sinna migreerumist.

Sigmund Freud pildistatuna 1924. aastal
Sigmund Freud pildistatuna 1924. aastal Foto: PA/PA Wire/Press Association Images

Tenzin Gyatso, 14. dalai-laama

1950. aastal pidi Tiibeti kõrgeim usu- ja ilmalik juht Hiina Rahvavabariigi sissetungi tõttu Indias maapaos viibima. 1950. aastatel ei suutnud Hiina valitsus usujuhti enda marionetiks muuta ja dalai-laama seadis sisse Indias eksiilvalitsuse, mille juhina tegutses 2011. aastani.

Tema Pühadus 14. dalai-laama
Tema Pühadus 14. dalai-laama Foto: SCANPIX

Andy Garcia

Paljudes USA kassahittides mänginud ja parima kõrvalosatäitja Oskari pälvinud näitleja perekond põgenes pärast ebaõnnestunud Sigade lahe dessanti Ühendriikidesse.

Andy Garcia 2014. aastal
Andy Garcia 2014. aastal Foto: Josiah Kamau/

Wyclef Jean

Kolm Grammy auhinda võitnud Haiti päritolu räppar ja näitleja põgenes perekonnaga USA-sse üheksa-aastaselt.

Muusik Wyclef Jean 2015. aastal Stockholmis
Muusik Wyclef Jean 2015. aastal Stockholmis Foto: Jessica Gow/TT/TT NEWS AGENCY

Mebrahtom Keflezighi

Sisekonfliktidest räsitud Eritreast pärit 2004. aastal olümpiahõbeda pälvinud kuulus pikamaajooksja saabus läbi Itaalia Ühendriikidesse 1987. aastal .

Mebrahtom Keflezighi 2014. aastal Bostoni maratoni võitjana
Mebrahtom Keflezighi 2014. aastal Bostoni maratoni võitjana Foto: Jim Rogash/AFP

Jackie Chan

Hong Kongi võitluskunstide meister ja kultuuriikooni staatuse saavutanud näitleja ja laulja põgenes USA-sse pärast triaadide käest saadud surmaähvardusi.

Jackie Chan Shanghai Rahvusvahelisel Filmifestivalil
Jackie Chan Shanghai Rahvusvahelisel Filmifestivalil Foto: JOHANNES EISELE/AFP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles