Havanna: USA ja Kuuba taastavad diplomaatilised suhted 20. juulil

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba- USA käepigistus Ameerika riikide tippkohtumisel.
Kuuba- USA käepigistus Ameerika riikide tippkohtumisel. Foto: Reuters

Havanna ja Washington taastavad täielikult diplomaatilised suhted ja taasavavad saatkonnad 20. juulil, teatas Kuuba välisministeerium täna murrangulisest arengust suhetes USA-ga.

Kuuba välisministeerium tegi avalduse kolmapäeva hommikul pärast kirja saamist Ühendriikide presidendilt Barack Obamalt ja Kuuba riigipealt Raúl Castrolt.

Presidendid esitasid kuupäeva kirjas, mille Havannas asuva USA huvide esinduse juht Jeffrey DeLaurentis andis üle Kuuba asevälisministrile Marcelino Medinale.

Teade kinnitab otsust taastada kahe riigi vahel diplomaatilised suhted ja avada alalised diplomaatilised esindused riigi pealinnades alates 20. juulist, teatas Kuuba välisministeerium oma veebilehel.

USA kehtestas 1960. aastal pärast kommunistide võimuletulekut Kuubale kaubandusembargo ning riikidel ei ole 1961. aastast alates ka ametlikke diplomaatilisi suhteid.

Sellest ajast saadik on Ühendriikidel Havannas ja Kuubal Washingtonis olnud riigi huvide esindused ning kahe riigi diplomaatidel on olnud keelatud lahkuda asukohariigi nõusolekuta pealinnast.

USA ja Kuuba teatasid mullu 17. detsembril kokkuleppest omavaheliste suhete normaliseerimiseks, mis toob kaasa Havannale kehtestatud kaubandus- ja reisipiirangute leevendamise.

Kuuba ja USA on pidanud diplomaatiliste suhete taastamise üle mitu kuud läbirääkimisi. Tähtis areng leidis aset mai lõpus, mil Washington eemaldas Kuuba terrorismi toetavate riikide nimekirjast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles