Ukraina president esitas parlamendile visiooni uuest põhiseadusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko
Ukraina president Petro Porošenko Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko esitas kolmapäeval parlamendile visiooni uuest põhiseadusest, mis peaks andma omavalitsustele suurema otsustusõiguse.

Porošenko põhiseaduse kavand näeb ette presidendivõimu kärpimist oblastite üle ning linnadele ja nende volikogudele suuremate volituste andmist maksutulude kasutamise üle.

Samas ei sisalda riigipea kavand omavalitsustele poolautonoomse staatuse andmist, mida nõuavad Donbassi relvastatud separatistid, kes kontrollivad riigi tööstussüdant, kus elab 3,5 miljonit inimest ja mis annab kümnendiku riigi majandustoodangust.

Porošenko ütles, et põhiseadusmuudatused tooksid kaasa võimu detsentraliseerimise, ent ei muudaks Ukrainat kunagi lõdvalt seotud föderatsiooniks, mida taotleb Venemaa.

«Detsentraliseerimine viiks meie poliitilise süsteemi Euroopale lähemale,» lausus Porošenko riigitelevisioonist üle kantud kõnes.

Parlamendi heakskiitu ootavad muudatused annaksid oblastitele suure hulga õigusi ja rahalisi ressursse, mis on täna presidendi ja valitsuse kasutada.

«Detsentraliseerimine kaitseb meid autoritaarsuse ja diktatuuri eest,» lausus riigipea. «See on meie tsiviliseeritud erinevus Nõukogude leeri kuuluvatest naaberriikidest,» ütles Porošenko ilmse viitena Venemaale ja Valgevenele.

Donetski ja Luganski oblasti separatistid tahaksid põhiseadusesse selget sõnastust piirkondade poolautonoomse staatuse kohta, mida oleks äärmiselt raske muuta.

Porošenko kavand, mis esitatakse parlamendile hiljem kolmapäeval, viitab kehtivale seadusele, mis annab separatistide kontrollitud piirkondadele osalise omavalitsuse kolme aasta pikkuseks üleminekuperioodiks.

Separatistid kardavad, et Euroopa-meelne parlament võib selle seaduse tühistada.

Kiievi lääneriikidest liitlased on Porošenkole pikka aega survet avaldanud keskvõimu otsustusõiguse vähendamiseks. Washington usub, et piirkondade suuremad õigused muudaksid Ukraina poliitika läbipaistvamaks ning aitaksid murda kahe aastakümne jooksul ärimeeste ja valitsusametnike vahel tekkinud korruptiivseid sidemeid.

Moskva väidab, et vaid föderaalne Ukraina, kus oblastitel on välisriikidega eraldiseisvad diplomaatilised ja kaubandussuhted, suudab teha lõpu separatistlikule ülestõusule, mis on nõudnud 15 kuuga 6500 inimelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles