Moskva: Soome suursaadik kutsuti välisministeeriumisse aru andma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene pass
Vene pass Foto: SCANPIX

Moskva kutsus kolmapäeval välisministeeriumi selgitusi jagama Soome suursaadiku Moskvas Hannu Himaneni, teatas Vene välisministeerium.

Vene välisametkonna teatel edastati Soome suursaadikule sõnum sellest, et otsus mitte anda Vene riigiduuma spiikrile Sergei Narõskinile viisat Helsingisse Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) parlamentaarse assamblee istungjärgule sõitmiseks, on lubamatu.

«Suursaadik Hannu Himanen kutsuti täna välisministeeriumi. Talle öeldi, et me peame täiesti vastuvõetamatuks Soome võimude otsust mitte anda Helsingisse sisenemise luba meie delegatsiooni juhile ja veel viiele liikmele. Me peame Helsingi sellist otsust vastutustundetuks, ekslikuks ja ebasõbralikuks,» ütles Vene välisministeeriumi teise Euroopa osakonna direktor Igor Neverov Interfaxile.

Soome välisministeerium põhjendas viisakeelu asjaoluga, et Narõškin on Euroopa Liidu sanktsioonidega karistatud Vene isikute nimekirjas.

Helsingi keeldus viisast kuuele isikule Venemaa 15-liikmelisest delegatsioonist.

«Soome on järeldanud pärast põhjalikke konsultatsioone ja analüüsi, et ELi sanktsioonide nimekirjas olevatele isikutele sissesõiduloa andmiseks erandi tegemise alused Soome puhul ei rakendu,» lausus välisministeeriumi juhtiv õigusnõunik Päivi Kaukoranta AFP-le.

Praegu pole selge, kas ülejäänud Vene delegatsioon Helsingisse sõidab.

OSCE parlamentaarne assamblee peaks arutama 5.-9. juulini peetaval istungjärgul resolutsiooni, mis mõistab hukka Venemaa ühepoolse ja õigustamatu rünnaku Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse vastu.

Venemaa on vastanud ettepanekuga, mis kannab pealkirja «Sanktsioonide kasutamise lubamatus OSCE riikide parlamendisaadikute vastu».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles