Pildid: Euroopas on kuumalaine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kesk- ja Lääne Euroopas on sel nädalal temperatuurid tõusnud kõrgele ning osades piirkondades on mõõdetud isegi 40 soojakraadi ja rohkem.

Kuumade ilmade põhjustajaks on Aafrikast põhja liikunud soe õhumass, mis mitmel pool Euroopas temperatuure kergitas, edastab YLE.

Temperatuurirekordeid on Hispaanias, Portugalis, Prantsusmaal ja Ühendkuningriigis.

Briti meteoroloogid mõõtsid eile läbi sealse mõõtmisajaloo kõige kõrgema juulikuise temperatuuri kui Londoni Heathrow lennujaama termomeeter näitas 36,7 kraadi.

Prantsusmaa pealinnas Pariisis kerkis temperatuur 39,7 kraadini, mis on kõrgeim temperatuur juulikuus alates 1947. aastast  ning teiseks kõrgem temperatuur alates 1873. aastast, mil regulaarseid mõõtmisi alustati.

Wimbledoni tenniseturniiril oli eile läbi selle toimumise ajaloo teiseks kõrgema temperatuuriga päev. Selle tenniseturniiri temperatuurirekord pärineb 1976. aastast ning see oli 34,6 kraadi. Eilne temperatuur oli 0,3 kraadi madalam.

Hispaania võimude sõnul on ka seal mõõdetud rekordtemperatuure. Möödunud nädalalõpul kerkis Madridis õhutemperatuur 40 kraadini, mis on viimase 95 aasta kõrgeim temperatuur juunis. Hispaania meteoroloogide kinnitusel jätkub kuumalaine veel vähemalt kümme päeva.

Soe õhumass peaks sel nädalalõpul jõudma ka Saksamaale, Itaaliasse, Poolasse, Taani, Lõuna-Rootsi, Soome ja Eestisse.

Portugalis oli kuiva talve tõttu palju maastiku- ja metsatulekahjusid, kuid ka seal on praegu rekordtemperatuurid, mille tõttu on tuleoht ikka suur.

Prantsuse meteoroloogide teatel kerkis sel teispäeval riigi lõunaosas temperatuur 42 kraadini. Hispaanias Cordobas mõõdeti aga 44 kraadi sooja.

Lääne-Prantsusmaal jäid miljonid inimesed kuuma tõttu elektrita, samuti seiskus mõneks ajaks Pariisi rongiliiklus.

Mitmes riigis on antud kuumahoiatus ning avatud keskusi, kust inimesed saavad terviseprobleemide korral abi.

Karastusjookide, vee ja jäätise müük on kasvanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles