Tšiilis jõudis puuri ots lõksus olevate kaevuriteni

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšiili päästetöötajad tähistasid šahti edukat puurimist šampanjaga.
Tšiili päästetöötajad tähistasid šahti edukat puurimist šampanjaga. Foto: SCANPIX

Tšiilis Copiapos jõudis puuri ots maa all lõksus olevate kaevuriteni, kes ootavad päästjaid alates 5. augustist.

Meeste toomine ligi 700 meetri sügavuselt välja algab tõenäoliselt järgmisel nädalal.
Kaevandusministri Laurence Golborne’i sõnul saab päästeoperatsiooniga teha algust parimal juhul kaks, kuid võib-olla 3-4 päeva pärast puurimistööde lõppu, vahendas Reuters.

Sireenid pandi tööle, kui puuri ots kaevuriteni jõudis ja see tõi päästetöötajate ning kaevurite lähedaste sekka suure rõõmupuhangu. Mõned lehvitasid ka riigilippe.

Puuri tekitatud avaus on piisavalt suur, et mahutada ära spetsiaalset päästekapslit. Golborne’i sõnul peavad spetsialistid nüüd tegema kindlaks, kui suures osas tuleb šahti metalliga kindlustada, enne kui mehi saab ühe kaupa välja tooma hakata.

Golborne ütles täna, et kedagi pole veel ära päästetud ja perekonnad on teadlikud oodatavast protsessist, vahendas Voice of America.

Ministri sõnul peab avaus olema nii lai, et päästekapsel saaks vabalt ja ilma takistusteta liikuda. Selle teostamiseks ehk šahti laiendamiseks on vaja maa alla saata lõhkeainet. Golborne väljendas muret selles osas, et pürotehnika võib kujutada meeste jaoks mõningast ohtu.

Vase- ja kullakaevanduses viibib 33 kaevurit. Nende päästmist on sõitnud jälgima sadu ajakirjanikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles