Espoo massitulistamine kolmekordistas väljasaatmisavalduste arvu

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinik Espoos Sello kaubanduskeskuse ees.
Politseinik Espoos Sello kaubanduskeskuse ees. Foto: SCANPIX

Soomes Espoos eelmise aasta lõpus toimunud massitulistamine kolmekordistas väljasaatmisettepanekute arvu.

Selle aasta esimese üheksa kuu jooksul tegi politsei migratsiooniametile 349 vastavat ettepanekut, vahendas Helsingin Sanomat. Seda on ligi kolm korda enam kui kahel eelmisel aastal samal ajal.

Näiteks välismaalaste politsei büroo Helsingis oli augusti lõpu seisuga teinud ettepaneku saata riigist välja 54 võõramaalast. Terve eelmise aasta jooksul esitas politsei aga 51 taolist ettepanekut.

Kõik numbrid sisaldavad nii kuritegude kui ka illegaalse maal viibimise põhjal tehtud avaldusi.

Politsei aktiivsuse suurenemise taga on Sello kaubanduskeskuses 31. detsembril 2009 aset leidnud massitulistamine. Tookord tekitas üleriigilist imestust, et kuritegeliku taustaga Kosovo albaanlast Ibrahim Shkupollit, kes lasi maha viis inimest ja sooritas lõpuks enesetapu, polnud kõigele vaatamata Soomest välja saadetud.

Migratsiooniameti osakonnajuhataja Olli Koskipirtti sõnul on politsei pärast Sellos juhtunut hakanud tegema väljasaatmisettepanekuid kergemini. Oma osa nende arvu suurenemises on kindlasti ka tööhõiveolukorra halvenemises, lisas ta.

Politseipeadirektori Mikko Paatero sõnul pole politseinikele uusi juhiseid antud ega väljasaatmise võimalikke põhjuseid üle vaadatud.

Tegelikkuses viiakse täide vaid osa Soome migratsiooniametile tehtud ettepanekuid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles